Ρωσία: Απίστευτες ουρές για ένα μπέργκερ μετά την “έξοδο” των McDonald’s

Ρωσία: Απίστευτες ουρές για ένα μπέργκερ μετά την “έξοδο” των McDonald’s
Κατάστημα των McDonald’s AP

Τα McDonald's αποχωρούν από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και οι Ρώσοι σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για ένα μπέργκερ. Τι συνέβη την πρώτη μέρα που η Σοβιετική Ένωση απέκτησε το πρώτο της "Big Mak".

Πρωτοφανείς εικόνες έρχονται από τη Ρωσία, με τους ρώσους να σχηματίζουν τεράστιες ουρές έξω από τα McDonald’s, μετά την απόφασή τους να κλείσουν τα 850 καταστήματά τους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πλάνα καταγράφουν ουρές χιλιομέτρων για ένα τελευταίο μπέργκερ έξω από τα καταστήματα της αμερικανικής αλυσίδας φαστ φουντ, που η έλευσή της στη Μόσχα άλλοτε υπήρξε σύμβολο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και τη “στροφή” στα καταναλωτικά πρότυπα των ΗΠΑ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη το προσωρινό κλείσιμο 850 καταστημάτων της στη Ρωσία, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, για την οποία καθυστέρηση δέχτηκε έντονες επικρίσεις.

Την ανακοίνωση κοινοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων, Chris Kempczinski ο οποίος έγραψε σε επιστολή προς τους μετόχους και τους υπαλλήλους ότι η αλυσίδα θα σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει τους 62.000 Ρώσους υπαλλήλους της. Παράλληλα, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα Ronald McDonald House θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η μέρα που η Μόσχα υποδέχτηκε το καταναλωτικό σύμβολο των ΗΠΑ

Στις 31 Ιανουαρίου 1990, η δημοφιλής αμερικανική αλυσίδα φαστ φουντ McDonald’s άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στη Ρωσία, σηματοδοτώντας το πέρασμα από τη Σοβιετική εποχή σε μια νέα περίοδο δυτικού καταναλωτισμού που θα απλωνόταν πια στη χώρα.

Η μέρα των εγκαινίων των πρώτων McDonald’s στη Σοβιετική Ένωση, με πρώτο το κατάστημα McDonald’s της πλατείας Πούσκιν στη Μόσχα ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Τεράστιος όγκος ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στο εστιατόριο για να δοκιμάσουν τα περίφημα αμερικάνικα μπέργκερ.

Ηθοποιοί και μουσικοί της Σοβιετικής Ένωσης έπαιξαν επίσης έξω από το εστιατόριο κατά την τελετή έναρξης.

Ακόμη και πριν ανοίξει τις πύλες του το μαγαζί, 5000 άτομα είχαν παραταχθεί για να προλάβουν να πάρουν πρώτοι μια γεύση, ξεπερνώντας την αρχική προσδοκία για 1.000 άτομα, σύμφωνα με το moneycontrol.com. Περισσότερα από 30.000 άτομα εξυπηρετήθηκαν την ημέρα των εγκαινίων.

Οι πρώτοι 600 εργαζόμενοι επιλέχθηκαν μεταξύ 35.000 αιτούντων για να διοικήσουν τις νέες εγκαταστάσεις.

Το «Big Mak» πουλούσε για 3,75 ρούβλια και παρόλο που το μέσο σοβιετικό εισόδημα ήταν 150 δεν μπορούσαν να αντισταθούν στη νέα γεύση που τους έφερνε ο αμερικανικός καπιταλισμός.

Το πρωτοφανές για τη Ρωσία θέαμα μιας αλυσίδας φαγητού όπως τα McDonald’s στον απόηχο της Σοβιετικής Ένωσης έμελε να γίνει αγαπημένη συνήθεια και των Ρώσων καταναλωτών.

Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1991 και άλλες αλυσίδες τέτοιου τύπου άρχισαν να εξαπλώνονται στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα