Ρωσία: Εταιρεία επιδιώκει να παράξει γενόσημο φάρμακο για τον κορονοϊό

Ρωσία: Εταιρεία επιδιώκει να παράξει γενόσημο φάρμακο για τον κορονοϊό
shutterstock

Ρωσική εταιρεία φιλοδοξεί να παράγει φάρμακα για την αντιμετώπιση της COVID-19 χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, επιδιώκει την παραγωγή remdesivir που χρησιμοποιήθηκε στον Πρόεδρο Τραμπ όταν νόσησε.

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της φαρμακευτικής Pharmasyntez ζήτησε από το Κρεμλίνο να του επιτρέψει να παράγει μια γενόσημη έκδοση του φαρμάκου για την COVID-19, remdesivir, των ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας τη Δευτέρα.

Το Remdesivir δεν είναι διαθέσιμο στη Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής της Pharmasyntez Vikram Punia, αλλά ένα γενόσημό του δεν μπορεί να παραχθεί και να διανεμηθεί χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου διπλώματος ευρεσιτεχνίας, της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences GILD.O.

Η Pharmasyntez έγραψε στην αμερικανική εταιρεία τον Ιούλιο ζητώντας τη συγκατάθεσή της με τη μορφή εθελοντικής άδειας, αλλά δεν τους απάντησαν, είπε ο διευθυντής της Pharmasyntez.

Ο ιδιοκτήτης της φαρμακευτικής που εδρεύει στη Σιβηρία ζητά τώρα από το Κρεμλίνο να ενεργοποιήσει μια υποχρεωτική διαδικασία αδειοδότησης βάσει της εθνικής ασφάλειας, δίνοντάς του το δικαίωμα να παράγει το γενόσημο με το σήμα Remdeform – χωρίς τη συγκατάθεση της Αμερικανικής Gilead.

«Πολλές ζωές ανθρώπων θα μπορούσαν να σωθούν χρησιμοποιώντας αυτό το φάρμακο. Όσο περισσότερο είναι απρόσιτο αυτό το φάρμακο, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουμε », είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Η αμερικανική Gilead έχει ήδη χορηγήσει εθελοντικές άδειες σε παραγωγούς σε 127 χώρες, κυρίως χώρες χαμηλού εισοδήματος ή σε εκείνους με άλλα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η Ρωσία κατέγραψε ρεκόρ με ημερήσιο αριθμό 18.665 νέων κρουσμάτων κορονοϊού την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στα 1.655.038.

Το Remdesivir έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Μάιο, αφού αποδείχθηκε ότι μειώνει τη διαμονή στο νοσοκομείο για ασθενείς με COVID-19. Ήταν μια από τις θεραπείες που δόθηκαν στον Τραμπ όταν νόσησε.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε επίσημα το φάρμακο αυτό το μήνα, παρά τα πρόσφατα αποτελέσματα από μια δοκιμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που υποστηρίζει ότι το remdesivir δεν βελτίωσε τα αποτελέσματα των ασθενών.

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της φαρμακευτικής Pharmasyntez είπε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να εμπορεύεται το φάρμακο με σημαντικά χαμηλότερο κόστος (περίπου 540 $ για 6 φιαλίδια). Αντίθετα, 5ήμερη αγωγή remdesivir της Αμερικανικής Gilead που διατίθεται στο εμπόριο με το εμπορικό σήμα Veklury, έχει τιμολογηθεί στα 3.120 $.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα