Ρωσία: Πρώην πεζοναύτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ

Ο Πολ Γουίλαν
Ο Πολ Γουίλαν AP

Ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Πολ Ουίλαν θα περάσει τα επόμενα 16 χρόνια της ζωής του στις ρωσικές φυλακές αφού καταδικάστηκε για κατασκοπεία.

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Πολ Ουίλαν για κατασκοπία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών και του επέβαλε ποινή 16 χρόνων κάθειρξης έπειτα από μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών την οποία διπλωμάτες των ΗΠΑ χαρακτήρισαν άδικη και αδιαφανή.

Ο Ουίλαν, που διαθέτει αμερικανική, βρετανική και ιρλανδική υπηκοότητα, κρατείτο από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Μόσχα από τις 28 Δεκεμβρίου 2018. Η Μόσχα υποστηρίζει πως ο Ουίλαν, 50 ετών, συνελήφθη επ΄αυτοφόρω με ένα στικάκι USB που περιείχε απόρρητες πληροφορίες.

Ο Ουίλαν, που δήλωσε αθώος, είπε πως έπεσε σε παγίδα και πως ο ίδιος πίστευε πως το στικάκι, που έλαβε από μια γνωριμία του στη Ρωσία, περιείχε φωτογραφίες από διακοπές. Διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση «σημαντικό εμπόδιο» στη βελτίωση των ήδη κακών διμερών σχέσεων, έχουν δηλώσει κατ΄επανάληψη πως δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του και κάλεσαν τη Ρωσία να τον αφήσει ελεύθερο.

Κρατικοί εισαγγελείς, που κατηγόρησαν τον Ουίλαν ότι είναι το λιγότερο ένας βαθμοφόρος συνταγματάρχης των στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζήτησαν από το δικαστήριο να τον καταδικάσει σε κάθειρξη 18 ετών σε φυλακή ασφαλείας.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν δήλωσε πως η καταδίκη του Πολ Ουίλαν θα πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ρωσία
SHARE: