Ρωσία: Πολιτικός της αντιπολίτευσης κρίθηκε ένοχος για διασπορά fake news στο YouTube

Ρωσία: Πολιτικός της αντιπολίτευσης κρίθηκε ένοχος για διασπορά fake news στο YouTube
Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν 2022 Yury Kochetkov/Pool Photo via AP

Ο Ιλιά Γιάσιν κατηγορήθηκε ότι διέδωσε fake news για τον ρωσικό στρατό και καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Ρώσος Ιλιά Γιάσιν, πολιτικός της αντιπολίτευσης, κρίθηκε την Παρασκευή ένοχος για διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για το στρατό, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν ποινή κάθειρξης εννέα ετών για τον Γιάσιν, που είναι σύμβουλος στην περιφέρεια της Μόσχας. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα την Παρασκευή.

Ο Γιάσιν δικάστηκε για βίντεο στο YouTube που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο, στο οποίο συζητά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από δημοσιογράφους της Δύσης για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, και διατυπώνει αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή της Μόσχας ότι τέτοιες αναφορές έχουν κατασκευαστεί ως ‘πρόκληση’ προς τη Ρωσία.

Η Ρωσία ψήφισε νέο νόμο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για ποινές κάθειρξης έως 15 ετών τη διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό.

Στην τελική του δήλωση προς το δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, ο Γιάσιν απηύθυνε έκκληση απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό το μακελειό» και ζητώντας του να «σταματήσει αυτή την τρέλα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα