Ρωσία: Πρώτη δίωξη σε δημοσιογράφο για "ψευδείς πληροφορίες" για τον στρατό

Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO / AP IMAGES

Ασκήθηκε η πρώτη δίωξη εναντίον δημοσιογράφου για "ψευδείς πληροφορίες" που αναφέρονται στον στρατό, σύμφωνα με τον νέο νόμο. Τι ποινές προβλέπει.

Η Ρωσία άσκησε σήμερα Τρίτη (22/03) την πρώτη ποινική δίωξη κατά ενός δημοσιογράφου για δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, η οποία τιμωρείται σύμφωνα με τον νέο νόμο με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ανακριτική Επιτροπή, αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «άσκησε ποινική δίωξη κατά του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ» ο οποίος «δημοσίευσε εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες περί σκόπιμου βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου στην Μαριούπολη (νοτιοανατολικά της Ουκρανίας) από τον ρωσικό στρατό».

ADVERTISING

Ο νόμος που υπόγραψε ο Πούτιν

Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν άλλες πληροφορίες πλην των επίσημων ανακοινώσεων. Απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «πόλεμος» και «εισβολή».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε νωρίτερα από το κοινοβούλιο, προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο νόμος στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία, Ουκρανία, ΜΜΕ
SHARE:

24Media Network