Ρωσικές εκλογές: Ως ανεξάρτητος κατεβαίνει ο Πούτιν - Σε μποϊκοτάζ καλεί ο Ναβάλνι

Russian President Vladimir Putin arrives to chair a meeting of the State Council in the Kremlin, in Moscow, Russia, Wednesday, Dec. 27, 2017. (Alexander Nemenov/Pool Photo via AP)
Russian President Vladimir Putin arrives to chair a meeting of the State Council in the Kremlin, in Moscow, Russia, Wednesday, Dec. 27, 2017. (Alexander Nemenov/Pool Photo via AP) AP

Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε σήμερα επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, την ώρα που ο βασικός του αντίπαλος καλεί τους Ρώσους ψηφοφόρους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος Πούτιν κατέθεσε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τα απαραίτητα έγραφα για την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου του 2018, στις οποίες θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι ως υποψήφιος κάποιου κόμματος. Τα εγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή, φθάνουν τις 676 σελίδες.

Το γεγονός ότι είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δεν πρόκειται να επηρεάσει την πιθανολογούμενη νίκη του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πούτιν κυριαρχεί στο πολιτικό πεδίο επί 17 χρόνια είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός και θα είναι πρόεδρος για τα επόμενα έξη χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πρόεδρος της Ρωσίας έως το 2024, όποτε θα είναι 72 ετών.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, για να συμμετάσχει κάποιος ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσει 300 χιλιάδες υπογραφές ψηφοφόρων οι οποίοι θα τον προτείνουν ως υποψήφιο, ενώ οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από κάθε οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (περισσότερες από 7,5 χιλιάδες υπογραφές από κάθε οντότητα)

Μετά τον έλεγχο των απαραίτητων εγγράφων, στον οποίο θα προβεί η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, και εφόσον όλα τα έγγραφα έχουν εγκριθεί, εγγράφονται επισήμως οι πληρεξούσιοι της ομάδας των ψηφοφόρων που έχει προτείνει τον ανεξάρτητο υποψήφιο και οι πληρεξούσιοι του υποψηφίου για οικονομικά ζητήματα. Εν συνεχεία δίνεται το δικαίωμα στον υποψήφιο να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα Sberbank, μέσω του οποίου θα γίνει η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας.

Ωστόσο παρότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, είναι πλέον γνωστό πως θα έχει την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» και του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία». Και τα δύο κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι υποστηρίζουν τον Πούτιν επειδή αναβίωσε την εθνική υπερηφάνεια και ενίσχυσε την διεθνή θέση της χώρας με την στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία και την επέμβαση του στην Ουκρανία.

Σε μποϊκοτάζ καλεί ο Ναβάλνι

Ο ηγέτης της ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Ιανουαρίου σε όλη την ρωσική επικράτεια και να υποστηρίξουν την έκκληση του για αποχή από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Ναβάλνι, την υποψηφιότητα του οποίου στις προεδρικές εκλογές απέρριψε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, επικαλούμενη δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του, έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι οι αιτήσεις για να πάρει την σχετική άδεια για την διεξαγωγή των συγκεντρώσεων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας θα υποβληθούν άμεσα.

Η έκκληση του προς τους ψηφοφόρους να απόσχουν από τις προεδρικές εκλογές προϋποθέτει εκστρατεία κατά της συμμετοχής στην ψηφοφορία και την παρουσία παρατηρητών στα εκλογικά τμήματα ώστε, όπως γράφει, «να μην επιτραπεί νοθεία στη συμμετοχή». Ο Ναβάλνι κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους του να μην χαρακτηρίζουν «την επανεκλογή του Πούτιν εκλογές».

Φωτό: Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρωσία: Ξεκίνησε σήμερα επισήμως η προεκλογική περίοδος

Κομισιόν: Αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία από τον αποκλεισμό Ναβάλνι από τις εκλογές

SHARE:

24Media Network