Ρώσος πρώην πράκτορας: Η Βρετανία αποκρύπτει την αλήθεια για το θάνατο του Λιτβινένκο

Ρώσος πρώην πράκτορας: Η Βρετανία αποκρύπτει την αλήθεια για το θάνατο του Λιτβινένκο

Ο Λουγκοβόι, ο Ρώσος ύποπτος για τη δηλητηρίαση του Λιτιβνένκο με πολώνιο, απορρίπτει τη βρετανική έρευνα για το φόνο - αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Βρετανία και Ρωσία

Ένας ρώσος ύποπτος για το θάνατο του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξάντρ Λιτβινένκο δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συνεργαστεί πλέον με μια βρετανική έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της KGB με ραδιενεργό υλικό.

Ο Αντρέι Λουγκοβόι, ένας πρώην πράκτορας ασφαλείας που είναι τώρα μέλος του κοινοβουλίου της Ρωσίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα πως η Βρετανία προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια για το θάνατο του Λιτβινένκο, το Νοέμβριο του 2006, κρατώντας απόρρητα τα στοιχεία.

Διπλωματικό επεισόδιο

Η δήλωσή του μπορεί να αυξήσει την ένταση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία, οι επικεφαλής της άμυνας και των εξωτερικών υποθέσεων των οποίων πρόκειται να συναντηθούν αύριο Τετάρτη στο Λονδίνο για μια ακόμη προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις που επλήγησαν με το θάνατο του Λιτβινένκο.

"Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι βρετανικές αρχές δεν θα μου δώσουν την ευκαιρία να αποδείξω την αθωότητά μου. Δεν θα μπορέσω να βρω δικαιοσύνη στη Βρετανία", δήλωσε ο Λουγκοβόι, ο οποίος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή του στο φόνο του Λιτβινένκο.

Η Ρωσία έχει επίσης αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη και αρνείται επίσης να εκδώσει τον Λουγκοβόι για να δικαστεί με κατηγορίες ότι σκότωσε τον Λιτβινένκο με μια δόση του ραδιενεργού ισότοπου πολώνιου-210, αλλά είχε διορίσει δικηγόρους για να τον εκπροσωπήσουν στη νεκροψία του θύματος.

Ο Λουγκοβόι δήλωσε πως ένα αίτημα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ να κρατήσει απόρρητες μερικές πληροφορίες για το θάνατο του Λιτβινένκο για λόγους εθνικής ασφαλείας, μετατρέπει την έρευνα για το φόνο σε φάρσα.

Ο Χέιγκ και ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ πρόκειται να συζητήσουν διεθνή και διμερή θέματα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατά την πρώτη σύνοδο αυτού που η Μόσχα αποκαλεί "στρατηγικό διάλογο".

Ο θάνατος του "Σάσα"

Σημειώνεται ότι ο Λιτβινέκο εργάστηκε πρώτα για την KGB και στη συνέχεια για τη ρωσική υπηρεσία που τη διαδέχθηκε, την FSB. Κατέφυγε στο Λονδίνο όταν κατήγγειλε δημοσίως τη διαφθορά στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Επέμενε ότι πολλές από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις που αποδόθηκαν σε Τσετσένους ήταν στην πραγματικότητα έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για να νομιμοποιήσουν τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας.

Ο "Σάσα", όπως τον έλεγαν οι συνάδελφοί του, πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006 ύστερα από πολλές εβδομάδες πόνου, από μια δηλητηρίαση που οι γιατροί αρχικά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.

Τελικά, και με τη βοήθεια επιστημόνων από τον αμερικανικό και τον βρετανικό στρατό, ανακαλύφθηκε ότι ο Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210.

Ο κατάσκοπος Λουγκοβόι επέστρεψε στη Μόσχα, αλλά στη συνέχεια που αποκαλύφθηκε η δράση του, οι Βρετανοί ζήτησαν την έκδοσή του, αλλά οι Ρώσοι το αρνήθηκαν.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: