Ροζ φεγγάρι: Πώς θα φωτογραφίσετε την πιο φωτεινή Πανσέληνο της χρονιάς

Ροζ φεγγάρι: Πώς θα φωτογραφίσετε την πιο φωτεινή Πανσέληνο της χρονιάς
Ροζ Υπερπανσέληνος AP

Η "Ροζ Πανσέληνος" θα είναι ορατή απόψε. Πώς θα την φωτογραφίσετε όσοι επιδιώξετε την ιδανική λήψη για το Instagram.

Όσοι μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά απόψε (27/4), θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν το ολόγιομο φεγγάρι που φέρει το όνομα “Ροζ Πανσέληνος“, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να το φωτογραφίσουν. Πρόκειται για το πρώτο και σίγουρα φωτεινότερο ολόγιομο φεγγάρι του 2021, με το τελευταίο να παρατηρήθηκε τον περασμένο Μάιο και το επόμενο να αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σχεδόν ακριβώς ένα μήνα αργότερα, στις 26 Μαΐου. Θα κορυφωθεί στις 6.31 π.μ. ώρα Ελλάδος στις 27 Απριλίου.

Πώς θα φωτογραφίσουμε το Ροζ φεγγάρι

Με ένα ροζ γεμάτο φεγγάρι στον ουρανό, οι περισσότεροι χρησιμοποιώντας τα κινητά τους θα δοκιμάσουν να βγάλουν μία καλή λήψη για το Instagram, αλλά δυστυχώς η εμπειρία έχει δείξει ότι ο φεγγάρι είναι πραγματικά δύσκολο να αποτυπωθεί.

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι: Πρώτον, είναι πολύ μακριά και αν δεν έχετε τηλεφακό (που κάνει το φεγγάρι να φαίνεται πιο κοντά από ότι είναι), θα εμφανίζεται πάντα ως μια πολύ μικρή κουκκίδα.

Δεύτερον, οι φωτογραφίσεις τη νύχτα είναι πραγματικά δύσκολες. Οι επαγγελματικές κάμερες σάς επιτρέπουν να αλλάξετε το ISO ή την ευαισθησία σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε λήψη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς να χάσετε την ποιότητα της εικόνας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα του smartphone σας;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αλλά προτείνεται να κατεβάσετε μια εφαρμογή και να τραβήξετε το φεγγάρι μέσω αυτής αντί να χρησιμοποιήσετε την κάμερα που βρίσκεται στο iPhone ή το Android. Ορισμένες εφαρμογές σάς επιτρέπουν να αυξήσετε τον βαθμό ευαισθησίας σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε λήψη με χαμηλό φωτισμό. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει και ένα ακόμα στοιχείο στην εικόνα – έτσι ώστε να καταγράφετε το φεγγάρι καθώς “περνάει”, ας πούμε, μια όμορφη γέφυρα ή ένα βουνό. Αυτό επιτρέπει στον θεατή να έχει προοπτική σχετικά με το μέγεθος του φεγγαριού και επίσης δημιουργεί μια πιο ενδιαφέρουσα εικόνα.

Αλλά ακόμη και με αυτές τις εφαρμογές μπορεί να μείνετε λίγο απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα.

Για να τραβήξετε μια καταπληκτική εικόνα του φεγγαριού χρειάζεστε στην πραγματικότητα έναν τηλεφακό ή φακό ζουμ. Εκτός από μια επαγγελματική κάμερα και ένα τρίποδο, χρησιμοποιήστε επίσης το χρονόμετρο καθυστέρησης δύο δευτερολέπτων για να απελευθερώσετε το κλείστρο. Αυτό αποτρέπει το κούνημα της κάμερας όταν πατάτε το κουμπί. Σας επιτρέπει όχι μόνο να αυξήσετε το μέγεθος του φεγγαριού, αλλά να αποτυπώσετε όλες τις λεπτομέρειες μέσα σε αυτό, διατηρώντας ταυτόχρονα την εικόνα όσο το δυνατόν πιο ευκρινή.

Οι ρυθμίσεις σας θα αλλάξουν ανάλογα με την ποιότητα της κάμερας που χρησιμοποιείτε. Καλό θα ήταν το ISO να ρυθμιστεί σε 100, το οποίο διατηρεί την ποιότητα της εικόνας στην υψηλότερη δυνατή. Ορίστε το μέγεθος του αρχείου σας σε Raw – αυτό επιτρέπει το μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου που έχει η κάμερά σας.

Το διάφραγμα δεν είναι τόσο σημαντικό κατά τη λήψη του φεγγαριού, οπότε θα αρκούσε το f8, σύμφωνα με την συντάκτρια φωτογραφίας του Guardian.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα