Σαγκάη: Ανοίγει το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο

Σαγκάη: Ανοίγει το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο
shutterstock

Στη Σαγκάη θα ξεκινήσει να λειτουργεί το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πλανητάριο, ένα παρατηρητήριο, ένα ηλιακό τηλεσκόπιο και πολλές εκθέσεις.

Το μεγαλύτερο μουσείο με θέμα την αστρονομία, το οποίο αποτελεί υποκατάστημα του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σαγκάη, πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του πολύ σύντομα. Τη παρασκευή 16 Ιουλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του για τους πρώτους επισκέπτες και θα φιλοξενήσει εκθέσεις, ένα ηλιακό τηλεσκόπιο ύψους 78 ποδιών, ένα πλανητάριο και ένα παρατηρητήριο. Το ολοκαίνουργιο μουσείο σχεδιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Ennead Architects, η οποία μάλιστα το 2014 κέρδισε σε διεθνή διαγωνισμό το έργο για το σχεδιασμό του κτιρίου.

Ο επικεφαλής σχεδιαστής, Thomas J. Wong και οι συνεργάτες της αρχιτεκτονικής εταιρείας εμπνεύστηκαν τον σχεδιασμό του κτιρίου, από τη γεωμετρία του κόσμου, γι’ αυτό δημιούργησαν ένα περίπλοκο καμπυλόγραμμο σχήμα, το οποίο αντικατοπτρίζει την αέναη κίνηση του σύμπαντος. Η δομή του κτιρίου περιλαμβάνει τρία τόξα που παραπέμπουν στις τροχιές των ουράνιων σωμάτων. Ο ίδιος, σύμφωνα με το CNN, δήλωσε πως εμπνεύστηκαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και από το “πρόβλημα των τριών σωμάτων”, το αναπάντητο μέχρι τώρα ερώτημα για το πώς υπολογίζεται μαθηματικά η κίνηση τριών ουράνιων οντοτήτων, όπως είναι οι πλανήτες, τα φεγγάρια ή τα αστέρια.

Στο αρχιτεκτονικό σχέδιο, ο Wong, απέδωσε το κοσμικό αίνιγμα με τρία σχήματα πάνω στο κτίριο: με έναν οφθαλμό, με μια σφαίρα και με έναν ανεστραμμένο θόλο, θέλοντας να αποτυπώσει τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια αντίστοιχα. Στον χώρο αυτό, οι επισκέπτες μπαίνουν πρώτα στον χώρο του οφθαλμού, ο οποίος βρίσκεται μετά τη κύρια είσοδο του μουσείου. Στη συνέχεια ακολουθεί το πλανητάριο και στο τέλος φθάνουν σε έναν τεράστιο γυάλινο θόλο στην κορυφή της οροφής που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες, να δουν τον νυχτερινό ουρανό.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Ennead Architects, διαθέτει γραφεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, ενώ έχει σχεδιάσει και το φημισμένο Rose Center for Earth and Space στη Νέα Υόρκη, του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα