Σαγκάη: Χαλαρώνει το lockdown μετά τις αντιδράσεις – Τα πρώτα δειλά βήματα

Σαγκάη: Χαλαρώνει το lockdown μετά τις αντιδράσεις – Τα πρώτα δειλά βήματα
Lockdown στη Σαγκάη ALEX PLAVEVSKI/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρωτοφανείς εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου από το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στη Σαγκάη προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων, με την ηγεσία της χώρας να ετοιμάζεται για χαλάρωση των μέτρων.

Η Σαγκάη ετοιμάζεται να χαλαρώσει το σκληρό lockdown για τους 25 εκατ. ανθρώπους της πόλης με τις αρχές να ελπίζουν ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα περιοριστούν κυρίως σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Η παραπάνω απόφαση φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των σφοδρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν, με τις εικόνες που έρχονταν από τη Σαγκάη να αφήνουν τον υπόλοιπο πλανήτη άφωνο.

Τα πρώτα δειλά βήματα πρόκειται να γίνουν με την επαναλειτουργία εργοστασίων σε συστήματα κλειστού βρόχου. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Guardian, το προσωπικό της Tesla υποστηρίζει πως κοιμάται στο εργοτάξιο.

Εν μέσω της χειρότερης επιδημίας της Κίνας από την Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, η Σαγκάη συνεχίζει να αναφέρει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, με την πλειονότητα να βρίσκεται σε καραντίνα ή σε απομόνωση. Τη Δευτέρα, το Reuters ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι είχαν θέσει στόχο να φτάσουν σε “μηδενικό Covid σε επίπεδο κοινότητας” έως την Τετάρτη.

Επί του παρόντος, όλα τα θετικά κρούσματα πρέπει να απομονώνονται, κυρίως σε αποθήκες τύπου μαζικών κοιτώνων ή σε νοσοκομεία εάν απαιτείται θεραπεία.

Η τακτική του “μηδενικού Covid” μπορεί να επιτευχθεί όταν σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση στον τοπικό πληθυσμό εκτός των εγκαταστάσεων καραντίνας και απομόνωσης, ωστόσο, επί του παρόντος, η τακτική έχει αποτύχει.

Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι νεκροί

Τα απάνθρωπα μέτρα και η βίαιη συμπεριφορά σε βάρος των “απείθαρχων” πολιτών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και προς τις υγειονομικές αρχές στη Σαγκάη που αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά για τη διαφάνεια και την εγκυρότητα στην καταγραφή και δημοσιοποίηση των θανάτων λόγω κορονοϊού.

Ο μονοψήφιος αριθμός νεκρών (τρεις) που μόλις σήμερα έγινε διψήφιος (10) έρχεται σε αναντιστοιχία και δυσαναλογία με τον υψηλό αριθμό -δεκάδων χιλιάδων- κρουσμάτων που ανακοινώνονται στην “έγκλειστη πόλη” αλλά και του υψηλού ποσοστού των ανεμβολίαστων πολιτών, ειδικά των 65 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, το σκληρό lockdown δεν φαίνεται να αποδίδει, αφού, ακόμη κι αν ο αριθμός των θανάτων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η αυξητική τάση αμφισβητεί τη μέθοδο των κινεζικών αρχών. Είναι βέβαια απορίας άξιο πως με σχεδόν 20.000 νέες μολύνσεις καθημερινά, ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, πυροδοτώντας έτσι και μία ευρύτερη φημολογία γεμάτη επιφυλάξεις για τον πραγματικό απολογισμό.

ΕΟΔΥ: “Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα μετάλλαξη του κορονοϊού στη Σαγκάη”

Καθησυχαστικός για το ακραίο lockdown στη Σαγκάη, αλλά και τα νέα δεδομένα αναφορικά με την έξαρση του κορονοϊού, εμφανίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα μετάλλαξη του κορονοϊού στη Σαγκάη και η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική “μηδενικής διασποράς”».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα