Σάμυ Μοντιάνο: Πήρε το χρίσμα του “Ιππότη του Μεγαλόσταυρου”

Σάμυ Μοντιάνο: Πήρε το χρίσμα του “Ιππότη του Μεγαλόσταυρου”
Ο Σάμυ Μοντιάνο AP Photo/Alessandra Tarantino

Τον τίτλο του Ιππότη του Μεγαλόσταυρου της Ιταλικής Δημοκρατίας πήρε ο Σάμυ Μοντιάνο που μεγάλωσε στην Ρόδο και επέζησε του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα αποφάσισε να απονείμει τον τίτλο του Ιππότη του Μεγαλόσταυρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στον 90χρονο Σάμυ Μοντιάνο. Ο Μοντιάνο γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα δεκατέσσερά του χρόνια στη Ρόδο. Στην συνέχεια εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς. Κατάφερε να επιζήσει του Ολοκαυτώματος και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην προσφορά μιας προσωπικής, λεπτομερούς μαρτυρίας, με την οποία εξήγησε τι προκάλεσε, ακριβώς, η ναζιστική και φασιστική θηριωδία.

Ο Μοντιάνο, τον χειμώνα ζει στην Ρώμη, ενώ περνά τα καλοκαίρια του στην Ρόδο, σε στενή επαφή με την μικρή, τοπική εβραϊκή κοινότητα. Είναι ένας από τους μόλις 25 Εβραίους της Ρόδου, που γύρισαν ζωντανοί από τα χιτλερικά στρατόπεδα εξόντωσης. Πρόσφατα, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica πως και σε ό,τι αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού “τελικά δεν πρόκειται να υπερισχύσει ο φόβος, αλλά η αδελφοσύνη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα