Σαμόα: Πήγε να ορκιστεί πρωθυπουργός αλλά το κοινοβούλιο ήταν… κλειδωμένο

Σαμόα: Πήγε να ορκιστεί πρωθυπουργός αλλά το κοινοβούλιο ήταν… κλειδωμένο
Η νικήτρια των εκλογών στα νησιά Σαμόα AP

Η νικήτρια των εκλογώ στη Σαμόα δεν μπόρεσε να ορκιστεί Πρωθυπουργός τη Δευτέρα αφού βρήκε τη βουλή...κλειδωμένη.

Τα Νησιά Σαμόα άλλαξαν πολική σελίδα στις εκλογές της 9ης Απριλίου αφού για πρώτη φορά μετά από 40 σχεδόν χρόνια το Κόμμα Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ηττήθηκε.

Νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας αναδείχθηκε η Φιάμε Ναόμι Ματάφα, του κόμματος FAST, η οποία θα είναι και η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Θα ορκιστεί όμως; Μέχρι στιγμής πάντως δεν τα καταφέρνει. Τη Δευτέρα η Ματάφα μετέβη κανονικά στο Κοινοβούλιο για την τελετή ορκομωσίας αλλά βρήκε τις πόρτες…κλειδωμένες.

Τι είχε συμβεί; Ο αρχηγός του κράτους Βααλέτο Σουλαούαβι με προσωπική του απόφαση το Σάββατο το βράδυ ακύρωσε την κοινοβουλευτική διαδικασία της Δευτέρας. Τι και αν το ανώτερο δικαστήριο της χώρας έκρινε αυτήν την απόφαση παράνομη την Κυριακή;

Η Ματάφα και οι συνοδοί της βρήκαν τις πρώτες κλειδωμένες αφού η ετυμηγορία του ανώτερου δικαστηρίου αγνοήθηκε από τις αρχές όπως μετέδωσε ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Ζηλανδίας.

Πολύ λογικά, οι εκπρόσωποι του FAST έκαναν λόγο για “αναίμακτο πραξικόπημα”…

Ακόμα όμως και για το νικητή των εκλογών υπάρχουν αμφιβολίες και δύο απόψεις. Μπορεί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος να έδωσε την πολυπόθητη πλειοψηφία στο FAST (26-24 έδρες) αλλά η εκλογική επιτροπή της χώρας δημιούργησε εκ του μηδενός νέα έδρα για να εκπληρωθεί η ποσόστωση φύλου (το 10% των βουλευτών πρέπει να είναι γυναίκες).

Εκτοτε, γίνεται ένας πραγματικός χαμός ο οποίος κορυφώθηκε με την…άκυρη ορκομωσία της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα