Σαουδική Αραβία: Τέλος η θανατική ποινή για τους ανήλικους

Σαουδική Αραβία: Τέλος η θανατική ποινή για τους ανήλικους
Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας AP

Όποιος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για εγκλήματα που διέπραξε ως ανήλικος θα τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης όχι μεγαλύτερη των 10 ετών σε φυλακή ανηλίκων.

Η Σαουδική Αραβία καταργεί τη θανατική ποινή για άτομα που διέπραξαν εγκλήματα ως ανήλικοι, δήλωσε η κρατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) την Κυριακή.

Η απόφαση ήταν μέρος βασιλικού διατάγματος και ελήφθη δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι θα απαγορευτεί το δημόσιο μαστίγωμα.

Όποιος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για εγκλήματα που διέπραξε ως ανήλικος θα τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης όχι μεγαλύτερη των 10 ετών σε φυλακή ανηλίκων, αναφέρει η δήλωση. Ακόμη, δεν είναι σαφές πότε αναμένεται να εκδοθεί αυτή η απόφαση.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν το δημόσιο μαστίγωμα έχει απαγορευτεί πλήρως ή εν μέρει. Η δήλωσης της HRC ανέφερε ότι το μαστίγωμα θα καταργηθεί εντελώς, αλλά η αραβική κυβέρνηση ανέφερε ότι η πρακτική αυτή θα απαγορευόταν μόνο σε περιπτώσεις όπου η τιμωρία είναι κατά την κρίση του δικαστή και όχι για εγκλήματα όπου η τιμωρία υπαγορεύεται από το νόμο της Σαρία.

“Αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για τη Σαουδική Αραβία που κατέστη δυνατή από τον Βασιλιά Σαλμάν και τον Πρίγκιπα Μωάμεθ μπιν Σαλμάν”, δήλωσε ο πρόεδρος του HRC, Awwad Alawwad, στο CNN .

Το βασιλικό διάταγμα θα μπορούσε ενδεχομένως να απαλλάξει από τη θανατική ποινή πολλούς άντρες από τη σιιτική μειονότητα της χώρας, οι οποίοι φέρεται να διέπραξαν εγκλήματα ως ανήλικοι. Ο Ali al-Nimr, ένας φυλακισμένος αντικυβερνητικός διαδηλωτής, είναι ο πιο εξέχων από αυτούς. Ο ανιψιός του εκτελεστή κληρικού Nimr al-Nimr, Ali συνελήφθη σε ηλικία 17 ετών και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι ενδέχεται να μην επωφεληθούν από την κίνηση. Η ομάδα των δικαιωμάτων Reprieve δήλωσε ότι ανησυχεί για πιθανά κενά στο νόμο και αμφισβήτησε εάν θα εφαρμοστεί αναδρομικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα