Σε απεργία οι υπάλληλοι των πορτογαλικών Ταχυδρομείων

Σε απεργία οι υπάλληλοι των πορτογαλικών Ταχυδρομείων

Υπολειτουργούν τα ταχυδρομεία της Πορτογαλίας, λόγω απεργίας των υπαλλήλων. Γιατί διαμαρτύρονται

Τα πορτογαλικά ταχυδρομεία (CTT) υπολειτουργούν λόγω μιας απεργίας των υπαλλήλων τους εναντίον του κλεισίματος πολλών υποκαταστημάτων τους και της προβλεπόμενης αποκρατικοποίησής τους στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται σε αντάλλαγμα για την χρηματοοικονομική στήριξη της Πορτογαλίας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών.

Στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση συμμετείχαν το πρωί πάνω από το 90% των εργαζομένων στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και στην Κοΐμπρα, σύμφωνα με το εθνικό συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα ταχυδρομεία και στις τηλεπικοινωνίες (STCP).

"Οι εργαζόμενοι των ταχυδρομείων αντιδρούν μαζικά (. . .) στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επιχείρηση", είπε ο Βίτορ Ναρκίζου, γενικός γραμματέας του συνδικάτου SNCT.

Οι απεργοί θέλουν "να προασπίσουν μια δημόσια ταχυδρομική υπηρεσία ποιότητας", και προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό τον μήνα εναντίον του κλεισίματος πολλών υποκαταστημάτων των CTT σε όλη τη χώρα.

Η διοίκηση των πορτογαλικών ταχυδρομείων, η οποία αναδιοργανώνει το εθνικό τους δίκτυο, σχεδιάζει να κλείσουν 124 υποκαταστήματα και παράλληλα να ανοίξουν 78 σε συνεργασία με δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Φρανσίσκο ντε Λασέρδα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των CTT.

Στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης, το οποίο είχε συμφωνήσει με την τρόικα τον Μάιο του 2011, η Πορτογαλία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό να μειωθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο ξεπερνά σήμερα το 120% του ΑΕΠ της.

Το πορτογαλικό δημόσιο έχει ήδη αναθέσει για 50 χρόνια την διαχείριση των αεροδρομίων της χώρας στην γαλλική εταιρεία Vinci, ενώ παραχώρησε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου των δημόσιων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού EDP και REN σε επενδυτές από την Κίνα και το Ομάν. Η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ιδίως με αυτήν της TAP, της δημόσιας εταιρείας αερομεταφορών, της ασφαλιστικής εταιρείας της δημόσιας τράπεζας CGD, την θυγατρική των πορτογαλικών σιδηροδρόμων η οποία ειδικεύεται στην μεταφορά φορτίων (CP Carga) κ.ά.

Ενόψει της επίσκεψης που πρόκειται να κάνει η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ στην Πορτογαλία —την Δευτέρα— ο πρεσβευτής της λατινοαμερικάνικης χώρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa ότι πολλές επιχειρήσεις της χώρας του έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των πορτογαλικών ταχυδρομείων και άλλων εταιρειών, όπως η TAP.

"Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν θα προχωρήσει σε αγορές αλλά κινητοποιεί (. . .) βραζιλιάνικες επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις αυτές", είπε ο πρεσβευτής, Μάριο Βιλάλβα.

SHARE:

24Media Network