Σε λαϊκό προσκύνημα από την Τετάρτη η σορός του Μαντέλα

Σε λαϊκό προσκύνημα από την Τετάρτη η σορός του Μαντέλα

Η σορός του Μαντέλα θα μεταφερθεί με πομπή στους δρόμους της Πρετόριας

Η σορός του Νέλσον Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.

Κάθε πρωί, η σορός θα μεταφέρεται από το νεκροτομείο ως την έδρα της κυβέρνησης με πομπή στους δρόμους της Πρετόριας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Ενημέρωσης της κυβέρνησης.

"Καλούμε τον κόσμο να λάβει θέση στην άκρη των δρόμων όταν η σορός θα περνά από τους δρόμους της Πρετόριας μέχρι το Union Buildings (έδρα της κυβέρνησης), δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, Νέο Μομόντου.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες άνθρωποι όλων των φυλών και των κοινωνικών τάξεων συνεχίζουν να κατακλύζουν την περιοχή έξω από το σπίτι του Μαντέλα.

Οι δρόμοι της συνοικίας έχουν κλείσει για την κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία, αναγκάζοντας τους πολίτες να μεταβούν πεζή, κάτι σπάνιο για την πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ όπου το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται ακόμα και για την παραμικρή μετακίνηση.

Στη διασταύρωση της 4ης και 12ης οδού, ένα κιγκλίδωμα που έχει τοποθετηθεί για να εμποδίζει την πρόσβαση στην κατοικία του Μαντέλα, είναι γεμάτο από λουλούδια, μηνύματα, σημαίες, αναμμένα κεριά, φωτογραφίες του Μαντίμπα, σχηματίζοντας ένα μνημείο, όπως στο κιγκλίδωμα του νοσοκομείου της Πρετόριας, όπου ο Μαντέλα νοσηλεύονταν ετοιμοθάνατος τον Ιούνιο.

Η έκθεση της σορού του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ σε λαϊκό προσκύνημα αποτελεί μέρος του δεκαήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στη χώρα. Οι πολίτες που επιθυμούν να δουν για τελευταία φορά τον Νέλσον Μαντέλα θα πρέπει να μεταβούν με λεωφορείο και να μην έχουν μαζί τους φωτογραφική μηχανή.

Τη Δευτέρα, την επομένη μιας Κυριακής αφιερωμένης στην προσευχή και την περισυλλογή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων που κοινοβουλίου στη μνήμη αυτού που οδήγησε τη Νότια Αφρικής στη δημοκρατία.

Την Τρίτη θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Σοβέτο, στο στάδιο Soccer City, χωρητικότητας 90.000 θέσεων παρουσία ορισμένων ξένων αρχηγών κρατών, ενώ άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να παραστούν στην ταφή στο χωριό Κούνου στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο χωριό όπου ο Μαντέλα έζησε τα παιδικά του χρόνια, στον αγροτικό νότο της χώρας, οι κάτοικοι ετοιμάζονται με κάθε επισημότητα για την επιστροφή του λατρευτού παιδιού τους που θα ταφεί στη γη των προγόνων του.

Οι γέροντες του χωριού αυτού με τις στρογγυλές καλύβες, χαμηλώνουν το κεφάλι και τη φωνή για να μιλήσουν για τον ήρωα που πέθανε αργά την Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών.

"Πενθούμε την απώλειά του. Ο Μαντέλα αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό μας", τονίζουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μαντέλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Μαντέλα μέσα από τα λόγια του Γιώργου Μπίζου: "Ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο της δημοκρατίας που οραματίζομαι"

Η σκιά του Νέλσον Μαντέλα συγκινεί και εμπνέει το διαδίκτυο

Νέλσον Μαντέλα: Ο άνθρωπος που όλοι ήθελαν να συναντήσουν

Νέλσον Μαντέλα: Οι 15 πιο ιστορικές φράσεις του

Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα

SHARE:

24Media Network