Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Αριέλ Σαρόν

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Αριέλ Σαρόν

Χάραξε βαθιά την ιστορία του Ισραήλ. Προκάλεσε τη δεύτερη Ιντιφάντα, ξεκίνησε το λεγόμενο Τείχος της Ντροπής και βομβάρδισε το αρχηγείο του Αραφάτ. "Η εποικιστική πολιτική Σαρόν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη", λένε ιστορικοί

Βυθισμένοι στο πένθος είναι το Ισραήλ και ο λαός του για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος κατέληξε χθες μετά από 8 χρόνια σε κώμα.

Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες κάνουν εκτενείς αναφορές στη ζωή και το έργο του με μαρτυρίες πολιτικών, φίλων αλλά και στρατιωτικών.

Η σορός του Αριέλ Σαρόν βρίσκεται από το πρωί στην Κνέσετ ( ισραηλινή βουλή), όπου έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Οι Ισραηλινοί προσέρχονται ανά χιλιάδες για να πουν το τελευταίο αντίο. Οι αρχές έχουν προβλέψει τη μετάβασή τους με ειδικά λεωφορεία για να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα και να μη διαταραχθεί η ιερότητα της στιγμής. Αύριο, η επίσημη νεκρώσιμη τελετή θα γίνει επίσης στην Κνέσετ.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανγιάχου, ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες και μέλη της οικογένειας του Σαρόν θα λάβουν το λόγο για να εκφωνήσουν τον επικήδειο. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ. Παρών ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τόνυ Μπλερ και εκπρόσωποι πολλών άλλων χωρών. Στη συνέχεια η σωρός θα μεταφερθεί με στρατιωτικές τιμές στο ράντσο του στο νότιο Ισραήλ, όπου και θα γίνει η ταφή.

Καμία άλλη προσωπικότητα του Ισραήλ δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενη όσο αυτή του Σαρόν. Κυρίως για τους Παλαιστίνιους ενσαρκώνει τον φανατικό Ισραηλινό, τον κατακτητή.

Το 2001, με την επιδεικτική του παρουσία στο τέμενος Αλ Άκσα, που είναι ο πιο ιερός τόπος για τους Μουσουλμάνους, πυροδότησε τη δεύτερη Ιντιφάντα. Τα όσα είχε πει τότε, ήχησαν σκωπτικά στα αυτιά των Παλαιστινίων. «Ήρθα εδώ με ένα μήνυμα ειρήνης. Πιστεύω ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους Παλαιστίνιους».

Την ίδια ώρα καλούσε στην οικοδόμηση κι άλλων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Πάρτε υπό την κατοχή σας όσους περισσότερους λόφους της Δυτικής Όχθης μπορείτε, γιατί αυτό που τώρα έχουμε, μας ανήκει, αυτό που δεν έχουμε θα αναγκαστούμε να το επιστρέψουμε στους Παλαιστίνιους». Ο Σιμόν Σάιν, παλαιός πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία, που είχε ζήσει το Σαρόν από πολύ κοντά, πιστεύει ότι πήρε πολλές ατυχείς και λανθασμένες αποφάσεις και άφησε βαρειά κληρονομιά στη χώρα. «Η εποικιστική πολιτική του Σαρόν ήταν το μεγαλύτερο αδύνατο σημείο του και το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο για μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους», είπε στην Huffington Post.

Ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε με επιμονή και σκληρότητα τα συμφέροντα της χώρας του, ήταν αυτός που ξεκίνησε την οικοδόμηση του λεγόμενου Τοίχους της Ντροπής γύρω από τη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια αυτός που απέκλεισε τον Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του, στη Μουκάτα της Ραμάλα, το οποίο και βομβάρδισε. Ο λόγος τώρα ανήκει στον ιστορικό του μέλλοντος.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν

SHARE:

24Media Network