Σε στρατιωτικό νοσοκομείο ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε στρατιωτικό νοσοκομείο ο Ντόναλντ Τραμπ
O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, φορώντας μάσκα λίγο πριν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο που τον μετέφερε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed AP

Σημάδια εξάντλησης παρουσιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό μαζί με την σύζυγό του Μελάνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Walter Reed. Το Tweet του Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαγνώσθηκε θετικος με κορονοϊό το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), θα νοσηλευθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, για μερικές ημέρες.

Στον Λευκό Οίκο προσγειώθηκε ελικόπτερο για να τον παραλάβει, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για την κατάσταση της υγείας του, καθώς όπου είναι δυνατόν προτιμάται η από αέρος μετακίνηση του προέδρου για λόγους ασφαλείας.

O Ντόναλντ Τραμπ, περπάτησε χωρίς βοήθεια προς το ελικόπτερο, δείχνοντας ότι παραμένει σε καλή κατάσταση.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει μεταβίβαση εξουσιών και αρμοδιοτήτων στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

“Ο πρόεδρος παραμένει επικεφαλής” σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν με ανάρτησή του στο Twitter, λίγο αφού ανακοινώθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, σημείωσε ότι “αυτή είναι μια αμερικανική στιγμή” και έκανε έκκληση για ενότητα.

Θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων

Ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει μια πειραματική θεραπεία, με πολυκλωνικά αντισώματα και έχει «υψηλό ηθικό» μολονότι αισθάνεται κόπωση, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (02/10) ο γιατρός του Λευκού Οίκου.

“Ο πρόεδρος παραμένει κουρασμένος αλλά έχει υψηλό ηθικό”, ανέφερε ο Σον Κόνλεϊ, ο γιατρός του Αμερικανού προέδρου. Πρόσθεσε ότι του χορήγησε μια δόση από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron και το οποίο έχει δώσει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε μικρό αριθμό ασθενών.

Οι ειδικοί εξετάζουν τον πρόεδρο και θα κάνουν συστάσεις για “τα επόμενα στάδια”, σημείωσε ο Δρ Κόνλεϊ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μελάνια Τραμπ έχει “ελαφρύ βήχα και πονοκέφαλο”.

Ο γιατρός δεν διευκρίνισε πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα του Αμερικανού προέδρου, πέραν της κόπωσης. Εκτός από το φάρμακο αυτό ο Τραμπ λαμβάνει επίσης ψευδάργυρο, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων

Όπως έκαναν άλλοι δύο πρόεδροι στο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να παραχωρήσει προσωρινά τα ηνία στον αντιπρόεδρό του, τον Μάικ Πενς, εφόσον δεν είναι πλέον σε θέση να ασκεί κανονικά τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του, μια πιθανότητα που προβλέπεται στην 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η τροπολογία αυτή υιοθετήθηκε το 1967, μετά τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι και περιγράφει σε τέσσερα άρθρα πώς γίνεται η μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου, θανάτου, καθαίρεσης ή προσωρινής ανικανότητας του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Αυτή η τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να αφορά τον Τραμπ, εφόσον η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Με βάση το άρθρο 3 της τροπολογίας αυτής, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποστείλει στον επίτιμο πρόεδρο της Γερουσίας, δηλαδή στον Ρεπουμπλικάνο Τσακ Γκράσλεϊ και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μια «γραπτή δήλωση» που θα αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Μέχρι να τους ενημερώσει, και πάλι γραπτώς, για το αντίθετο, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αντιπρόεδρος.

Το άρθρο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί τρεις φορές στο παρελθόν: μία φορά από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1985 και δύο φορές από τον Τζορτζ Ου. Μπους, το 2002 και το 2007. Και τις τρεις αυτές φορές, οι δύο πρόεδροι είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία για μερικές ώρες.

Το 1981, όταν ο Ρέιγκαν τραυματίστηκε σοβαρά στην απόπειρα δολοφονίας του, είχε προετοιμαστεί μια επιστολή που αναφερόταν στην 25η τροπολογία, αλλά δεν στάλθηκε ποτέ στο Κογκρέσο.

Με βάση το άρθρο 4 της τροπολογίας, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, εάν ο πρόεδρος θεωρηθεί ανίκανος ή αρνείται να παραχωρήσει την εξουσία, ο αντιπρόεδρος, μαζί με την πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενημερώνει γραπτώς τους επικεφαλής του Κογκρέσου ότι ο αρχηγός του κράτους αδυνατεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του. Επαφίεται τότε στο Κογκρέσο να λάβει την απόφαση, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων στα δύο Σώματά του για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος και να αναλάβει ο αντιπρόεδρος, μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Ροντ Ρόζενσταϊν, τον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης, την πιθανότητα να επικαλεστούν την 25η τροπολογία για να απομακρύνουν από την προεδρία τον Τραμπ, λίγο μετά την απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ, του αρχηγού της ομοσπονδιακής αστυνομίας, τον Μάιο του 2017.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα