Σεισμός στην Τουρκία: Μετατοπίστηκε κατά τρία μέτρα η αραβική τεκτονική πλάκα – Ξεπέρασαν τους 3.500 οι νεκροί

Σεισμός στην Τουρκία: Μετατοπίστηκε κατά τρία μέτρα η αραβική τεκτονική πλάκα – Ξεπέρασαν τους 3.500 οι νεκροί
Εναέρια λήψη από την πόλη Hatay στην Τουρκία Ercin Erturk/Anadolu Agency/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Νέος σεισμός 7,7 Ρίχτερ σφυροκόπησε το μεσημέρι της Δευτέρας την κεντρική Τουρκία - Ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, δεδομένου ότι έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε αρκετές πόλεις.

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τους ισχυρότατους σεισμούς, μεγέθους 7,8 και 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξαν το πρωί της Δευτέρας (6/2) την Τουρκία και την Συρία, με τους νεότερους απολογισμούς να κάνουν λόγο για πάνω από 3.800 νεκρούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD), ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ανήλθε στους 2.379 ενώ στους 11.159 υπολογίζονται οι τραυματίες. Συνολικά, 3.471 κτίρια υπέστησαν ζημιές, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της AFAD, Ορχάν Τατάρ.

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στη Συρία ανέρχεται σε περισσότερους από 1.400 ενώ συνολικά 2.470 άνθρωποι έχουν διασωθεί απο τα συντρίμμια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 9.000 άνθρωποι.

“Νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters και ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην ανατολική Μεσόγειο. “Έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια και θα αυξηθεί περισσότερο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού”, είπε, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε από τον δεύτερο μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ, που έλαβε χώρα εν μέσω των προσπαθειών των διασωστών.

“Μετακινήθηκε η τεκτονική πλάκα κατά 3 μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων”

Η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε, το πρωί της Δευτέρας (06/02) με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

“Αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων” υπογράμμισε ο γεωφυσικός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον κίνδυνο τσουνάμι στις ιταλικές ακτές, το οποίο τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, και που όμως “δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα”.

Σημειώνεται πως η Τουρκία βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιβάλλεται από την Αραβική πλάκα, την Ευρασιατική πλάκα και την Αφρικανική πλάκα.

Η κίνηση αυτών των πλακών, οι οποίες είναι ακόμη και σήμερα ενεργές, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται εκατοντάδες σεισμοί κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τον Ντολιόνι, αυτά τα συμβάντα “μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα”, όπως και “συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999”.

Η κακοκαιρία δυσκολεύει τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης

Τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης δυσκολεύουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε Τουρκία και Συρία ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των τραυματιών παρουσιάζει έντονα προβλήματα καθώς αρκετά νοσοκομεία έχουν ανά περιοχές καταρρεύσει ή υποστεί σημαντικές ζημιές.

Συγκεκριμένα, τα κυριότερα αεροδρόμια στις τουρκικές πόλεις Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, που επλήγησαν από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, έχουν παραλύσει ενώ πολλοί από τους διασωθέντες στην περιοχή παραμένουν εκτεθιμένοι σε πολικές θερμοκρασίες, χωρίς επαρκή ρουχισμό.

Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων και τραυματιών στην Τουρκία Sezgin Pancar/Anadolu Agency/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Αντίστοιχα και στη Συρία, ολόκληρες οικογένειες Σύρων έχουν μείνει εκτεθειμένες σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρές βροχές.

Στην επαρχία Ιντλίμπ ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρα κατασκευασμένες δομές που είχαν στηθεί για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων, που φιλοξενούσε Σύρους, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, όπως δήλωσε ο Άχμεντ αλ-Σιχ, κάτοικος μιας γειτονικής πόλης.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην ανατολική Μεσόγειο, Ρικ Μπρέναν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ενισχύει το προσωπικό του στην πόλη Γκαζιαντέπ, της νότιας Τουρκίας, το επίκεντρο του σεισμού, και εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται και από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό. “Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες διάσωσης να πάνε εκεί για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους”, δήλωσε. “Κτίρια που ίσως υπέστησαν κάποιες ζημιές αλλά παραμένουν λειτουργικά, μπορεί να δεχθούν νέο πλήγμα και μπορεί να καταρρεύσουν”.

Σημειώνεται ότι κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης Ερνοτάν, όλα τα σχολεία της Τουρκίας θα παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα.

Ψάχνουν αγνοούμενους μέσω Twitter

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Βιβλική καταστροφή από τον ισχυρό σεισμό σε Τουρκία και Συρία AP Photo

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Την ίδια στιγμή, αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ.

Ελλάδα: Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των ισχυρών σεισμών που έπληξαν Τουρκία και Συρία.

Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Σημειώνεται πως η EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το φονικό σεισμό στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας και έστειλε βοήθεια. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ θα συντονίσει την ανάπτυξη κι άλλων ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη καταστροφή από το 1939

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν σεισμός που σημειώθηκε στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Όπως επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, η χώρα είναι σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου, επειδή βρίσκεται σε μια περιοχή όπου συγκλίνουν πολλές τεκτονικές πλάκες που βρίσκονται σε ενεργή κίνηση.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η Τουρκία βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιβάλλεται από την Αραβική πλάκα, την Ευρασιατική πλάκα και την Αφρικανική πλάκα. Η κίνηση αυτών των πλακών, οι οποίες είναι ακόμη και σήμερα ενεργές, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται εκατοντάδες σεισμοί κάθε μήνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα