"Σεισμός" στην Ευρώπη από την άνοδο της Ακροδεξιάς

"Σεισμός" στην Ευρώπη από την άνοδο της Ακροδεξιάς

Ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών 2014 είναι η ακροδεξιά στην Ευρώπη. Σάρωσε σε Γαλλία και Δανία, παρέσυρε την συντηρητική κυβέρνηση στην Μεγάλη Βρετανία και βγήκε πρώτο κόμμα.

Από τη μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη η Ακροδεξιά ενισχύθηκε και ετοιμάζεται να συγκροτήσει τη δική της ομάδα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία μόνο με πολιτικό σεισμό μπορεί να χαρακτηριστεί. "Οι Γάλλοι μίλησαν καθαρά και έδειξαν τι θέλουν. Οι άνθρωποι είπαν ότι θέλουν να πάρουν την τύχη της χώρας τους στα χέρια τους. Δεν θέλουν οι αποφάσεις να παίρνονται από άλλους. Θέλουν ένα κέντρο εξουσίας και αυτό να είναι στη Γαλλία", ήταν οι πρώτες δηλώσεις της ηγέτιδας του FN, οι οποίες δείχνουν και προς τα πού θα κινηθεί.

Η ηγέτιδα του FN ζήτησε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές με τη Liberation να αποτυπώνει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο το κλίμα. "Η Γαλλία... τέλος" γράφει κάνοντας λογοπαίγνιο με τα αρχικά του Εθνικού Μετώπου.

© REUTERS

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Νάιτζελ Φάρατζ και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου άφησαν πίσω τους τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς με ποσοστό-ρεκόρ που αγγίζει το 27%. Είναι η πρώτη φορά από το 1906 που δεν κερδίζουν μια εθνικού επιπέδου εκλογική αναμέτρηση οι Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί, οπότε είναι εύκολα αντιληπτή η συμβολική σημασία της εξέλιξης αυτής.

© AFP

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 20%, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, όπου είχε συγκεντρώσει μόνο 13%.

Στο Βέλγιο, ποσοστό της τάξης του 30% φέρεται να παίρνει το ακροδεξιό εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA του Βελγίου, με καταμετρημένο περίπου το ένα πέμπτο των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο Βέλγιο, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα (DPP) κέρδισε την πρωτιά με 26,7% ξεπερνώντας το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, που έφτασε το 19,1%.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί έφτασαν το 13,2% αυξάνοντας τις δυνάμεις τους σε σχέση με το 2009, ενώ υπενθυμίζεται ότι από την Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα και στέλνει μέλη της στο Ευρωκοινοβούλιο με ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 10%.

SHARE: