Σεισμός στην Ιαπωνία: “Ξύπνησε” ο εφιάλτης του 2011 – Δεκάδες τραυματίες

Σεισμός στην Ιαπωνία: “Ξύπνησε” ο εφιάλτης του 2011 – Δεκάδες τραυματίες

Ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ στη Ιαπωνία έφερε μνήμες από την καταστροφική σεισμική δόνηση του 2011. Πάνω από 100 τραυματίες. Αναμένονται μετασεισμοί.

Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός έπληξε τη νύκτα του Σαββάτου (13/02) προς Κυριακή (14/02) την Ιαπωνία, στα ανοικτά της Φουκουσίμα, φέρνοντας στους κατοίκους μνήμες από την καταστροφική σεισμική δόνηση του 2011, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θάνατοι ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στα ανοιχτά της επαρχίας Φουκουσίμα, σε εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τόνισε ότι ο σεισμός πιστεύεται ότι ήταν μια μετασεισμική δόνηση από τον σεισμό 9 βαθμών της 11ης Μαρτίου 2011 που προκάλεσε ένα τσουνάμι, σκοτώνοντας σχεδόν 20.000 ανθρώπους, στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα του κόσμου μετά από 25 χρόνια.

Από τον σεισμό δεν προκλήθηκε τσουνάμι, όμως ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί τη νύκτα, ενώ 74 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, αν και πολλά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περίπου 100 τραυματίες.

Τουλάχιστον 104 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, με πολλούς να έχουν υποστεί κατάγματα. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Διακοπή ρεύματος ακολούθησε τον πρώτο σεισμό, που σημειώθηκε περίπου στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου (16:00 ώρα Ελλάδας), επηρεάζοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, όμως σήμερα το πρωί η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί σχεδόν κατά 100%.

Οι διακοπές ρεύματος δεν επηρέασαν τα εμβόλια της Pfizer κατά της Covid-19 που έφτασαν στην χώρα την Παρασκευή για την έναρξη των εμβολιασμών την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κατσουνόμπου Κάτο.

Δεν καταγράφηκαν προβλήματα στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊτσί και Νταϊνί ή στον πυρηνικό σταθμό Καχιουαζάκι-Καρίουα, ανέφερε η ιδιοκτήτρια εταιρία Tokyo Electric Power Company. Οι ίδιοι σταθμοί είχαν πληγεί από τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε τον Μάρτιο του 2011, ενώ ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐιτσι είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί μόνο μια κατολίσθηση που κατέστρεψε αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Φουκουσίμα, ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία των τρένων υψηλής ταχύτητας στη βόρεια Ιαπωνία προκειμένου να εξεταστούν οι υποδομές.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στους 7,1 βαθμούς, προτού αναθεωρήσει προς τα πάνω λίγες ώρες αργότερα. Σύμφωνα με την ίδια, ο χθεσινός σεισμός αποτελεί μακρινό μετασεισμό της δόνησης του 2011.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να είναι “ιδιαίτερα προσεκτικοί”, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό να σημειωθούν και άλλοι μεγάλοι μετασεισμοί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα αυξημένος είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων καθώς τη Δευτέρα αναμένονται στην περιοχή βροχοπτώσεις.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί σήμερα να εκτιμά το εύρος των ζημιών. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές για να διανείμουν κυρίως νερό, καθώς περίπου 4.800 νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, δήλωσε ο Κατσουνόμπου Κάτο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι κατέφυγαν στη διάρκεια της νύκτας σε καταφύγια, όμως οι περισσότεροι έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα