Σεισμός στην Ταϊβάν: 9 νεκροί και 1050 τραυματίες- Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Διαβάζεται σε 3'
Σεισμός στην Ταϊβάν
Σεισμός στην Ταϊβάν AP

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών, τον μεγαλύτερο σεισμό του νησιού εδώ και 25 χρόνια.

Ένα ελικόπτερο έσωσε έξι ανθρακωρύχους που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα λατομείο της Ταϊβάν την Πέμπτη (4/4), καθώς οι διασώστες εργάζονταν για να απελευθερώσουν δεκάδες ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε σήραγγες αυτοκινητοδρόμων μετά τον μεγαλύτερο σεισμό του νησιού εδώ και 25 χρόνια.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών, αλλά οι αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί και η ευρεία ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καταστροφές φαίνεται ότι απέτρεψαν μια μεγάλη καταστροφή στο νησί.

Δεκάδες κάτοικοι της πληγείσας πόλης πέρασαν τη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους παρά σε διαμερίσματα που εξακολουθούν να ταρακουνιούνται από τους μετασεισμούς και μια τεράστια επιχείρηση μηχανικών ήταν σε εξέλιξη για να διορθωθούν οι κατεστραμμένοι δρόμοι και να στηριχθούν τα κτίρια που γέρνουν.

Ελπίζω επίσης ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον σημερινό χρόνο για να βρούμε όλους τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί και αγνοούνται“, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσεν Τσιέν-τζεν μετά από ενημέρωση σε κέντρο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης στην Χουαλιέν.

Το νησί έχει ταρακουνηθεί από πάνω από 300 ισχυρούς μετασεισμούς και η κυβέρνηση προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί για κατολισθήσεις ή καταρρεύσεις βράχων, αν επιχειρήσουν να πάνε στην ύπαιθρο για το Qingming, μια διήμερη δημόσια αργία που ξεκίνησε την Πέμπτη. Οι οικογένειες παραδοσιακά επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους κατά την αργία αυτή για να καθαρίσουν τους τάφους. “Μην πηγαίνετε στα βουνά εκτός αν είναι απαραίτητο“, προειδοποίησε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν σε μήνυμα που έστειλε αργά το βράδυ.

Τα τελευταία στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας καταστροφών ανέφεραν ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.050 τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Οι αρχές είχαν έρθει σε επαφή με 101 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε σήραγγες ή αποκομμένες περιοχές, αλλά είχαν χάσει την επαφή με άλλους 46 αν και πιστεύεται ότι είναι ασφαλείς.

Στο Χουαλιέν, ένα κτίριο με γυάλινη πρόσοψη που γέρνει τώρα σε γωνία 45 μοιρών μετά την κατάρρευση του μισού πρώτου ορόφου του έχει γίνει κάτι σαν σύμβολο του σεισμού. “Όταν συνέβη ο σεισμός, εκκενώσαμε αμέσως τους επισκέπτες… και τους προτρέψαμε να φύγουν“, δήλωσε στο AFP ο Wang Zhong-chang, ιδιοκτήτης του κοντινού ξενοδοχείου Hualien Hero, 55 ετών. “Έμεινα σε αυτή την περιοχή όλο αυτό το διάστημα – δεν έχω φύγει. Δεν υπάρχουν πολλά να φοβηθούμε. Το έχω ξαναζήσει… αλλά αυτή τη φορά ήταν πιο σοβαρό“.

Σεισμός στην Ταϊβάν
Σεισμός στην Ταϊβάν TVBS via AP

Αναφερόταν στον σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών του 1999 που σκότωσε 2.400 ανθρώπους, την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορία του νησιού. Πάνω από 100 άνθρωποι επέλεξαν να κοιμηθούν σε σκηνές σε ένα καταφύγιο που είχε στηθεί σε ένα δημοτικό σχολείο το βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονταν.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, “παρακολουθεί με προσοχή” τον σεισμό και “είναι πρόθυμη να παράσχει βοήθεια για την ανακούφιση από τις καταστροφές“, ανέφερε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν “οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα