Σελήνη: “Ξύπνησε” το SLIM μετά από μία εβδομάδα – Συνεχίζεται η αποστολή

Διαβάζεται σε 2'
Το διαστημικό σκάφος SLIM
Το διαστημικό σκάφος SLIM © Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)

Επανήλθε σε λειτουργία μετά από μία εβδομάδα λόγω προβλήματος στην τροφοδοσία ρεύματος το διαστημικό σκάφος SLIM που βρίσκεται στη Σελήνη εδώ και 10 ημέρες. Η πρώτη εικόνα που κατέγραψε.

Αποκατέστησε την επαφή με το διαστημόπλοιο SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) το βράδυ της Κυριακής (28/01) η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης μετά από μία εβδομάδα, που το “Moon Sniper” είχε σταματήσει να λειτουργεί.

Όπως έγινε γνωστό, οι ηλιακές κυψέλες του SLIM λειτουργούν και πάλι μετά από μια αλλαγή στις συνθήκες φωτισμού που του επέτρεψε να πιάσει το φως του ήλιου, δήλωσε ο οργανισμός.

“Η επικοινωνία με το SLIM αποκαταστάθηκε με επιτυχία χθες το βράδυ και συνεχίζονται οι λειτουργίες του. Οι επιστημονικές παρατηρήσεις ξεκίνησαν αμέσως με το MBC, και λάβαμε το πρώτο φως για την παρατήρηση 10 ζωνών. Αυτή η εικόνα δείχνει το “κανίς” που παρατηρήθηκε στην παρατήρηση πολλαπλών ζωνών”, αναφέρει σε ανάρτησή της η JAXA.

Η προσελήνωση του SLIM πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, όμως λίγα λεπτά αφότου “πάτησε” στη Σελήνη η επικοινωνία μαζί του χάθηκε.

Το “Moon Sniper” επικοινώνησε με τον θάλαμο επιχειρήσεων, όμως τα ηλιακά πάνελ του δεν παρήγαγαν ενέργεια, πιθανότατα επειδή δεν βρίσκονταν υπό τη σωστή γωνία.

“Το SLIM λειτουργεί μόνο με τη δική του μπαταρία και δίνουμε προτεραιότητα στη μεταφορά των δεδομένων του στη Γη”, είπε ο Χιτόσι Κουνινάκα, ο επικεφαλής της JAXA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αν το πρόβλημα δεν διορθωθεί σύντομα, το SLIM θα μπορούσε να “σιωπήσει” για πάντα, καθώς η μπαταρία του μπορεί να υποστηρίξει λειτουργίες στο φεγγάρι για λίγες μόνο ώρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της JAXA.

Το διαστημόπλοιο λειτουργούσε με μπαταρία για αρκετές ώρες, προτού οι αρχές αποφασίσουν να το απενεργοποιήσουν για να επιτρέψουν την πιθανή ανάκτηση της ηλεκτρικής ενέργειας όταν άλλαζε η γωνία του ηλιακού φωτός.

Το SLIM θα αναλύσει τη σύνθεση των πετρωμάτων στην προσπάθειά του να βρει στοιχεία για την προέλευση του φεγγαριού, δήλωσε η JAXA.

Με τη συγκεκριμένη αποστολή, η Ιαπωνία έγινε μόλις η πέμπτη χώρα που έφτασε με επιτυχία στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία.

Σημειώνεται ότι υπήρξαν δύο αποτυχημένες ιαπωνικές αποστολές, μία δημόσια και μία ιδιωτική, πριν το SLIM εκτοξευτεί και προσεληνωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα