Σεπτέμβριος, ο πιο θανατηφόρος μήνας τα τελευταία 2 χρόνια για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο

default image

Ο Σεπτέμβριος είναι ήδη ο πιο θανατηφόρος μήνας για τους πρόσφυγες που διαπλέουν το Αιγαίο μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί, εάν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό

Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο πιο θανατηφόρος μήνας των τελευταίων 2 ετών για τους πρόσφυγες που επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου και την μετάβασή τους στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Ο αριθμός των μεταναστών που χάνουν τις ζωές τους στην Μεσόγειο συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά. Το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδας, εκτιμάται ότι 72 μετανάστες έχασαν τις ζωές τους στην προσπάθεια τους να περάσουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Επιπλέον, σύμφωνα με δεδομένα που έλαβε η αντιπροσωπεία του ΔΟΜ στην Τουρκία, περίπου 13 μετανάστες είχαν ήδη πεθάνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα (…) καθιστώντας αυτόν τον μήνα τον πιο πολύνεκρο σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου μέσα στα τελευταία 2 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Λέοναρντ Ντόιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η έλλειψη μιας συνολικής αντίδρασης και «η αναποφασιστικότητα» από μέρους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να οδηγήσει στον πνιγμό περισσότερων προσφύγων στην Μεσόγειο, καλώντας να υπάρξει επίτευξη συμφωνίας και «επιμερισμός της ευθύνης» το συντομότερο.

«Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται, φοβόμαστε ότι η αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο», δήλωσε. «Οι αποφάσεις από ποικίλες (ευρωπαϊκές) κυβερνήσεις να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους θα έχει ένα πολύ επιβλαβές αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΣ των “28” συγκάλεσε το Λουξεμβούργο

Νέο, έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας.

Οι 28 υπουργοί Εσωτερικών, που απέτυχαν τη Δευτέρα να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων, θα συναντηθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες σε μια ακόμη προσπάθεια να πειστούν τα κράτη μέλη που αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι κατά την έναρξη της αυριανής ολομέλειας, θα προτείνει στο Σώμα να προσθέσει στην ημερήσια διάταξη, μέσω της διαδικασίας του κατεπείγοντος, τα προσωρινά μέτρα που αφορούν τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, όπως συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα μπορούσε να λάβει χώρα την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 11 πμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα