Σερβία και Κόσοβο ανοίγουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ

Σερβία και Κόσοβο ανοίγουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χότι κατά την υπογραφή συμφωνίας στον Λευκό Οίκο AP

Οι δύο χώρες συμφώνησαν μετά από συζητήσεις στον Λευκό Οίκο για "εξομάλυνση των οικονομικών τους σχέσεων" και θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ, στο δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ.

Η Σερβία ανακοίνωσε την Παρασκευή (04/09) ότι θα μετακινήσει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, ενώ η μουσουλμανική πλειονότητα του Κοσόβου πρόκειται να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Οι κινήσεις έρχονται στο πλαίσιο συζητήσεων με μεσολάβηση των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

“Το Κόσοβο θα είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πληθυσμιακή πλειοψηφία που θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Όπως έχω πει τις τελευταίες ημέρες – ο κύκλος της ειρήνης και της αναγνώρισης του Ισραήλ επεκτείνεται και αναμένονται περισσότερες χώρες να ενταχθούν”.

Μόνο δύο χώρες – οι ΗΠΑ και η Γουατεμάλα – έχουν ήδη ανοίξει πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ, μετά την μονομερή απόφαση Τραμπ. Οι Παλαιστίνιοι έχουν αντιταχθεί σε αυτή την κίνηση.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι με ευρεία διεθνή υποστήριξη προσδοκούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον Πόλεμο του 1967, να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που προσάρτησε μετά τον Πόλεμο του 1967, ως πρωτεύουσα του.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να εξομαλύνουν τους διπλωματικούς δεσμούς σε μια συμφωνία για την επίτευξη της οποίας συνέδραμε ο Τραμπ.

Συμφωνία για εξομάλυνση οικονομικών σχέσεων

Νωρίτερα και μετά από δύο μέρες συζητήσεων στον Λευκό Οίκο, η Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαιρετίζοντας αυτό που χαρακτήρισε μια «σημαντική εξέλιξη» μια δεκαετία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008.

«Η Σερβία και το Κόσοβο δεσμεύτηκαν για εξομάλυνση των οικονομικών τους σχέσεων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες (Σερβίας και Κοσόβου) επέδειξαν “τεράστια γενναιότητα”.

Η οικονομία μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους», είπε.

«Είναι κάτι πραγματικά ιστορικό», πρόσθεσε, με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο ομόλογο Χασίμ Θάτσι, καθήμενους πλάι στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Βούτσιτς από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Τραμπ έκανε «εξαιρετική δουλειά» και τον προσκάλεσε στη Σερβία.

Ο Τραμπ, μιλώντας από το Οβάλ γραφείο, πριν από τη συνάντηση με τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου, δήλωσε ότι η Σερβία δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ και ότι το Κόσοβο και το Ισραήλ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.

Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου που διακήρυξε το 2008 μετά τον πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο οποίος άφησε 13.000 νεκρούς. Η Σερβία υποστηρίζεται από τους Ρώσους και Κινέζους συμμάχους της, ενώ οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που αναγνώρισαν αμέσως το νέο κράτος του Κοσόβου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα