Σερβία: Ουρές από τα Βαλκάνια για εμβόλιο και ΣΚ στον ήλιο

Σερβία: Ουρές από τα Βαλκάνια για εμβόλιο και ΣΚ στον ήλιο
Σερβία: Ουρές από τα Βαλκάνια για εμβόλιο και ΣΚ στον ήλιο AP

Ταξιδιώτες από πολλές χώρες των Βαλκανίων συρρέουν στη Σερβία για να εμβολιαστούν για COVID - Απλές οι διαδικασίες εμβολιασμού στη χώρα και τα δωρεάν AstraZeneca.

Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων εμβολίων στις χώρες τους εκατοντάδες πολίτες των Βαλκανικών χωρών μεταβαίνουν στη Σερβία για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα των διαδικασιών και την πρόσβαση στα σκευάσματα που υπάρχει στη χώρα.

Κάποιοι εξ αυτών δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων BIRN, πως έχουν κάνει προκράτηση μέσω διαδικτύου στο Σερβικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ενώ άλλοι δεν το έχουν κάνει. Όλοι δήλωσαν πως μεταβαίνουν στη χώρα απλά με το διαβατήριό τους.

“Εμβολιάστηκα μισή ώρα αφού μπήκα στην ουρά” δήλωσε ο Βόσνιος Ντράγκαν Σίμιτς μιλώντας στο BIRN.

Σερβία: Ουρές από τα Βαλκάνια για εμβόλιο και ΣΚ στον ήλιο AP

 

Μια κομμώτρια από την πόλη Banja Luka της Βοσνίας ανέφερε από τη δική της μεριά πως έκανε αίτηση για εμβολιασμό στη Σερβία μόλις πριν από ένα μήνα, όπως μεταδίδει το balkaninsight.

Μόλις την Τετάρτη έλαβε ειδοποίηση ότι μπορεί να εμβολιαστεί το Σάββατο στην αίθουσα 11 του “Belgrade Fair”, του μεγάλου χώρου εκθέσεων όπου διεξάγεται η διαδικασία με σκευάσματα της AstraZeneca.

Όπως αναφέρει η 40χρονη Sanja, οι τύποι αίτησης είναι τρεις: Για πολίτες της χώρας, για αλλοδαπούς πολίτες που διαβιούν στη χώρα και για πολίτες τρίτης χώρας που δε διαμένουν στη Σερβία.

“Επέλεξα την τρίτη κατηγορία και χρειαζόμουν μόνο έναν Σερβικό αριθμό τηλεφώνου για να λάβω το SMS με τη σχετική ειδοποίηση”, απαντά η ίδια, προσθέτοντας πως θα έκανε οποιοδήποτε από τα προσφερόμενα εμβόλια.

Η 28χρονη Svjetlana υπέβαλλε αίτηση για να κάνει το εμβόλιο της Κίνας ή της Ρωσίας στην πόλη Mali Zvornik, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία, ωστόσο έλαβε απάντηση πως θα έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca για το οποίο έχει δεύτερες σκέψεις.

Σερβία: Ουρές από τα Βαλκάνια για εμβόλιο και ΣΚ στον ήλιο AP

 

Πολίτες του γειτονικού Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας κατευθύνονται επίσης στη Σερβία για εμβόλια που δεν μπορούν να κάνουν στις πατρίδες τους. Στην Αλβανία άλλωστε μόλις τώρα αρχίζουν οι μαζικές διαδικασίες εμβολιασμών με το κινεζικό σκεύασμα.

Η Βοσνία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται πολύ “πίσω” σε ο,τι αφορά τις προμήθειες εμβολίων. Και τα τρία αυτά κράτη βασίζονταν αρχικά σχεδόν εξ ολοκλήρου στο διεθνή μηχανισμό COVAX για τις προμήθειες προς αδύναμες οικονομίες, που δεν λειτουργεί σωστά.

Ο συνολικός αριθμός εμβολίων που έχουν φτάσει στη Βοσνία και το Μαυροβούνιο μέχρι στιγμής δεν αρκεί για να εμβολιαστεί το 2 με 3% του συνολικού πληθυσμού.

Στη Βόρεια Μακεδονία, μόνο ορισμένοι υγειονομικοί πρώτης γραμμής έλαβαν δόσεις χάρη στη σερβική δωρεά περίπου 8.000 εμβολίων και την αποστολή 3.000 ρωσικών εμβολίων Sputnik V.

“Ο σύντροφός μου και εγώ αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε [για μαζικό εμβολιασμό στη Βόρεια Μακεδονία] και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι ‘ αυτό… Γνωρίζω αρκετά άτομα στο περιβάλλον μου που έχουν κάνει το ίδιο”, δήλωσε η Lidija S., από τα Σκόπια, που ταξίδεψε αυτό το σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι “για ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο, έναν καφέ και μία ένεση”.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, περίπου 100 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας έλαβαν επίσης το εμβόλιο στη Σερβία, χάρη στη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης Δημοσιογράφων της χώρας και της Ένωσης Δημοσιογράφων της Σερβίας.

“Εάν ο εμβολιασμός στο Μαυροβούνιο συνεχιστεί σε αυτό το ρυθμό, θα προσπαθήσω να το κάνω στη Σερβία επειδή η διαδικασία εμβολιασμού τους είναι ταχύτερη και μπορώ επίσης να πάρω το εμβόλιο της Pfizer”, δήλωσε η 35χρονη Jovana από τη Ποντγκόριτσα, μιλώντας στο BIRN.

Σερβία: Ουρές από τα Βαλκάνια για εμβόλιο και ΣΚ στον ήλιο AP

 

Δωρεάν AstraZeneca

Την ίδια ώρα τα Βοσνιακά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο λόγος που η Σερβία διαθέτει τόσα πολλά εμβόλια προς πολίτες γειτονικών κρατών είναι γιατί έχει προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες AstraZeneca που λήγουν στις 29 Μαρτίου, με τις πληροφορίες όμως να μην επιβεβαιώνονται από τη σερβική κυβέρνηση.

Η Σερβία έχει επισήμως γνωστοποιήσει ότι είναι σε θέση να εμβολιάσει πολίτες ξένων χωρών, αν αυτοί έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά αίτηση στις υγειονομικές αρχές της Σερβίας και έχουν λάβει απάντηση.

Οι εμβολιασμοί ξένων πολιτών γίνονται μόνο στο Βελιγράδι, στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο της σερβικής πρωτεύουσας. Σε αυτούς χορηγείται αποκλειστικά εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και όχι εμβόλια άλλων εταιρειών που επίσης διαθέτει η Σερβία.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για εμβόλια που προμηθεύτηκε η Σερβία για την ανοσοποίηση του δικού της πληθυσμού, όμως αρκετοί Σέρβοι αποφεύγουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της συγκεκριμένες εταιρείας και υπάρχει κίνδυνος οι ποσότητες των εμβολίων αυτών να λήξουν και να πεταχτούν. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η Σερβία τα προσφέρει δωρεάν σε πολίτες γειτονικών χωρών, στις οποίες δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εμβόλια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα