Σερβία: Πέντε γιατροί καταδικάστηκαν για παράνομη εμπορία οργάνων

Σερβία: Πέντε γιατροί καταδικάστηκαν για παράνομη εμπορία οργάνων

Το δίκτυο στο οποίο φέρονταν να ανήκαν οι 5 γιατροί είχε παρακλάδια σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 30 παράνομες λήψεις νεφρών και αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις

Πέντε γιατροί καταδικάσθηκαν σήμερα από ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο που έχει ιδρύσει η EULEX στο Κόσοβο σε ποινές έως και οκταετούς κάθειρξης για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, μία υπόθεση που ανάγεται χρονολογικά στο 2008, ενώ το δίκτυο στο οποίο φέρονταν να ανήκαν είχε παρακλάδια σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Η μεγαλύτερη ποινή, οκταετούς κάθειρξης, επιδικάσθηκε στον ουρολόγο Λούτφι Ντερβίσι, ενώ ο επίσης γιατρός γιος του Άρμπαν Ντερβίσι καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και τριών μηνών. Άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί τους στην ίδια υπόθεση, κι εκείνοι γιατροί, καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έτος με αναστολή σε τρία έτη.

Οι άλλοι δύο καταδικασθέντες, εκ των οποίων ο ένας, ονόματι Ιλίρ Ρετζάι, ήταν ανώτερος αξιωματούχος του κοσοβάρικου υπουργείου Υγείας, είχαν αθωωθεί κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης το 2011.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ρετζάι είχε παραδεχθεί πως οι παράνομες μεταμοσχεύσεις οργάνων πραγματοποιούνταν σε αυτήν την κλινική, αρνούμενος ωστόσο πως ο ίδιος εμπλεκόταν στην υπόθεση.Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν για "οργανωμένη εγκληματική ενέργεια" και για "παράνομη άσκηση ιατρικών δραστηριοτήτων", σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τους απήγγειλε ο εισαγγελέας του ευρωπαϊκού αυτού δικαστηρίου Γιόναθαν Ράτελ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πάνω από 30 παράνομες λήψεις νεφρών και αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις υλοποιήθηκαν στην κλινική Medicus, η οποία έκλεισε το 2008 μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Οι δότες που στρατολογούνταν από την Ευρώπη, ή τη Μέση Ανατολή, δελεάζονταν με την προσφορά αμοιβής 15.000 ευρώ, ενώ οι λήπτες ήσαν πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 100.000 ευρώ για καθεμία από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Εγκέφαλο του κυκλώματος σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να είναι ο Ισραηλινός υπήκοος Μοσέ Χαρέλ, ενώ ο Τούρκος γιατρός Ερτσίν Σονμέζ φέρεται να έχει πραγματοποιήσει παράνομες μεταμοσχεύσεις στην κλινική Medicus.

Οι δύο τελευταίοι δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των κατηγορουμένων στη δίκη, καθώς δεν έχουν παραδοθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο της EULEX.

Πηγή:ΑΜΠΕ

SHARE:

24Media Network