"Πεδίο μάχης" το Παρίσι: Σφοδρές συγκρούσεις αστυνομίας-"κίτρινων γιλέκων" - Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες

Επεισόδια σε κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στο Παρίσι
Επεισόδια σε κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στο Παρίσι AP

"Μακρόν, κλέφτη" έγραφαν πανό που κρατούσαν διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την άνοδο των τιμών των καυσίμων και για την οικονομική πολιτική του Γάλλου προέδρου.

Δεύτερο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία και συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι μεταξύ των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών των καυσίμων και τις οικονομικές πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν, και της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.

Τουλάχιστον 81.000 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωναν γύρω στις 15.00 τοπική ώρα σε ολόκληρη τη Γαλλία, εκ των οποίων 8000 στο Παρίσι, έναντι 224.000 συνολικά το προηγούμενο Σάββατο την ίδια ώρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές στη γαλλική επικράτεια, από τις οποίες οι 18 στο Παρίσι. Είκοσι δύο άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με το υπουργείο. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 2 αστυνομικοί, ενώ το περασμένο Σάββατο την ίδια ώρα ο αριθμός των τραυματιών ανερχόταν σε 106, βάσει της ίδιας πηγής.

Επεισόδια σε κινητοποίηση των
Επεισόδια σε κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στο Παρίσι AP

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα τρέιλερ, το οποίο εξερράγη στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ και ένας άνδρας που αποπειράθηκε να επιτεθεί εναντίον των πυροσβεστών ακινητοποιήθηκε από άλλους διαδηλωτές. Στη λεωφόρο Friedland, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει το πλήθος.

Περίπου 5000 μέλη των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν στο Σανζ Ελιζέ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν τους εμποδίσουν να φθάσουν στο προεδρικό μέγαρο.

Διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο και κρατούσαν σημαίες της Γαλλίας, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Μακρόν, παραιτήσου» και «Μακρόν, κλέφτη».

Κινητοποίηση των
Κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" στην στολισμένη ενόψει Χριστουγέννων Σανζ Ελιζέ AP

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ κατηγόρησε την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ότι πυροδοτεί τις διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα.

«Η ακροδεξιά έχει κινητοποιηθεί και στήνει οδοφράγματα στο Σανζ Ελιζέ. Η αστυνομία σταδιακά τους αδρανοποιεί και τους απωθεί» είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Η αστυνομία κάνει χρήση νερού υπό πίεση σε διαδηλωτές στο Παρίσι
Η αστυνομία κάνει χρήση νερού υπό πίεση σε διαδηλωτές στο Παρίσι AP

Σε ένα μήνυμα στο Twitter, η Λεπέν ανέφερε: «Σήμερα, ο κύριος Καστανέρ χρησιμοποιεί αυτό για να με στοχοθετήσει. Είναι ύπουλος και ανέντιμος».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Κίτρινα Γιλέκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κίτρινα γιλέκα: Το νέο "απολιτίκ" κίνημα που απειλεί τον Μακρόν

Το Παρίσι καίγεται: Άγριες συγκρούσεις για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Λήξη συναγερμού στη Γαλλία: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχτεί

SHARE: