Σφραγίστηκαν τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα

Σφραγίστηκαν τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα

"Λουκέτο" έβαλαν οι ρωσικές αρχές στα γραφεία του οργανισμού. Για αδικαιολόγητη και απροειδοποίητη κίνηση, κάνει λόγο ο τελευταίος

Σε σφράγισμα των γραφείων της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα, προχώρησαν την Τετάρτη οι ρωσικές αρχές, με το προσωπικό του οργανισμού να κάνει λόγο για απροειδοποίητη κίνηση.

Ένας εκ των υπαλλήλων, ονόματι Αλεξάντερ Αρτεμίεφ δήλωσε στο Reuters ότι έκλεισαν οι είσοδοι του γραφείου, οι κλειδαριές άλλαξαν και κόπηκε η ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με το σημείωμα που τοιχοκολλήθηκε, το κτίριο είναι ιδιοκτησία του δήμου και κανείς δεν μπορεί να εισέλθει σ'΄αυτό αν δεν συνοδεύεται από δημοτικό υπάλληλο.

Εκπρόσωπος του τμήματος κρατικής ιδιοκτησίας της Μόσχας, από το οποίο μισθώνει τον συγκεκριμένο χώρο η Διεθνής Αμνηστία, είπε ότι η υπηρεσία ενέργησε βάσει νόμου αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί προέβη στην εν λόγω κίνηση.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του οργανισμού, Τζον Νταλχούιζεν επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει τι υπάρχει πίσω από την απόφαση αυτή, την οποία χαρακτήρισε "ανεπιθύμητη έκπληξη". "Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα που επικρατεί σήμερα στη Ρωσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχουν σαφώς αρκετές πιθανές εξηγήσεις αλλά είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Εργαζόμαστε για να λυθεί το θέμα όσο το δυνατόν ταχύτερα και με την ελπίδα ότι υπάρχει μια απλή εξήγηση για αυτό που συνέβη", δήλωσε ο Νταλχούιζεν.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, επικρίνει συχνά τις ρωσικές αρχές για περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο οργανισμός ξεκαθάρισε ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του ως ενοικιαστής.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και είναι επικριτικές προς το Κρεμλίνο, τα τελευταία χρόνια δέχονται πιέσεις από τις ρωσικές αρχές. Μερικές από αυτές έχουν χαρακτηριστεί "ξένοι πράκτορες", με επακόλουθο να περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
SHARE: