Μετά την Καραϊβική η Ίρμα βάζει ‘στόχο’ τις Μπαχάμες. 9 νεκροί

Μετά την Καραϊβική η Ίρμα βάζει ‘στόχο’ τις Μπαχάμες. 9 νεκροί

Ο τυφώνας, με ανέμους έως και 290 χιλιομέτρων ανά ώρα, κατευθύνεται πλέον προς τις Μπαχάμες. Τα χειρότερα γλιτώνει κατά πάσα πιθανότητα το Πουέρτο Ρίκο

Τουλάχιστον εννιά νεκρούς, 23 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές έχει αφήσει έως τώρα στο πέρασμά του ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος το τελευταίο 24ωρο σάρωσε τις Μικρές Αντίλλες στην Καραϊβική, ισοπέδωσε σπίτια και υποδομές και άφησε τους κατοίκους χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Άγιου Μαρτίνου η καταστροφή υπολογίζεται έως και στο 95% των υποδομών και εγκαταστάσεων. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο μικρό γειτονικό νησάκι του Αγίου Βαρθολομαίου. Στο νησί Μπαρμπούντα, το πρώτο όπου χτύπησε η Ίρμα, περίπου το 90% των κτισμάτων έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρωθυπουργού Γκάστον Μπράουν.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους εννιά άτομα, έξι στον Άγιο Μαρτίνο και τρεις στον Άγιο Βαρθολομαίο. Εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν.

Οι ισχυροί άνεμοι του κυκλώνα ‘ξερίζωσαν’ οροφές σπιτιών, παράθυρα και δέντρα και υψηλά κύματα γκρέμισαν τοίχους και προκάλεσαν πλημμύρες σε οικισμούς και ξενοδοχειακές μονάδες.

Δείτε βίντεο στο οποίο ένα αεροπλάνο μπαίνει στη δίνη των ανέμων της Ίρμα:

«Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτήρια δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, τα σπίτια έχουν καταστραφεί, εκτιμούμε ότι το 60 έως 70% των κατοικιών έχει καταστραφεί», δήλωσε ο νομάρχης της Γουαδελούπης, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Χειρότερη εικόνα έδωσε ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου, Ντανιέλ Γκιμπς. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή, το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο, είμαι σε κατάσταση σοκ», σημείωσε.

Rescue staff from the Municipal Emergency Management Agency investigate an empty flooded during the passage of Hurricane Irma through the northeastern part of the island in Fajardo, Puerto Rico, Wednesday, Sept. 6, 2017. Hurricane Irma lashed Puerto Rico with heavy rain and powerful winds, leaving nearly 900,000 people without power as authorities struggled to get aid to small Caribbean islands already devastated by the historic storm.(AP Photo/Carlos Giusti) AP

 

Επόμενος ‘στόχος’ οι Μπαχάμες

Το μάτι της Ίρμα απομακρύνθηκε ελαφρώς από το Πουέρτο Ρίκο και πλέον η χειρότερη κακοκαιρία κατευθύνεται προς το τουριστικό σύμπλεγμα Τουρκς και Κέικος, και στη συνεχεία προς τις Μπαχάμες. Το Σάββατο δεν αποκλείεται να φτάσει στη νοτιοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η Φλόριντα έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, στην ακτίνα του τυφώνα θα βρεθεί επίσης το βόρειο τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής, αν και οι δύο χώρες θα αποφύγουν το μάτι του κυκλώνα.

Η Ίρμα παραμένει ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες στην καταγεγραμμένη κλιματική ιστορία του Ατλαντικού, αν και οι άνεμοί της έχουν αποδυναμωθεί ελαφρώς σε σχέση με χθες, Τετάρτη.

Ο κατηγορίας 5 τυφώνας φέρνει μαζί του ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 290 χιλιόμετρα ανά ώρα, και σφοδρές βροχοπτώσεις.

In this geocolor image captured by GOES-16 and released by the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), Hurricane Irma approaches Anguilla on Wednesday, Sept. 6, 2017. The most powerful Atlantic Ocean hurricane in recorded history has roared into the Caribbean, its winds ripping off roofs and knocking out phones. It's on a path toward Puerto Rico, the Dominican Republic, Haiti and Cuba before possibly hitting Florida. (NOAA via AP) AP

(Με πληροφορίες από CNN, φωτό: AP / Carlos Giusti, Dieu Nalio Chery, NASA/NOAA GOES Project)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα