Συμφωνία για το Μεταναστευτικό: Αντί για δίκαιη κατανομή, “χάρη” σε όσους πληρώνουν

Διαβάζεται σε 5'
Συμφωνία για το Μεταναστευτικό: Αντί για δίκαιη κατανομή, “χάρη” σε όσους πληρώνουν
Μετανάστες σε σκηνές στην Ευρώπη AP Photo/Visar Kryeziu

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως γυρίζει πίσω δεκαετίες το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο και ότι η εφαρμογή της “θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο”.

Την αντίθεσή της στην πολιτική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία τονίζει πως οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις  “θα γυρίσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο για δεκαετίες πίσω και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο”.

Όπως εξηγεί η Διεθνής Αμνηστία, η σημερινή πολιτική συμφωνία σχετικά με μια σειρά νομοθετικών προτάσεων, θα μεταρρυθμίσει την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο μέσω μιας σειράς κανονισμών που θα διέπουν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη ανταποκρίνονται στους ανθρώπους που φθάνουν στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως με βάση τα συμφωνηθέντα, συρρικνώνονται τα δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση.

“Η συμφωνία αυτή θα γυρίσει πίσω δεκαετίες το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο. Το πιθανό αποτέλεσμά της είναι η αύξηση της ταλαιπωρίας σε κάθε βήμα του ταξιδιού ενός ατόμου για την αναζήτηση ασύλου στην ΕΕ. Από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τις χώρες εκτός ΕΕ, την πρόσβασή τους στο άσυλο και τη νομική υποστήριξη στα ευρωπαϊκά σύνορα, έως την υποδοχή τους εντός της ΕΕ, η συμφωνία αυτή έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση των ανθρώπων στην ασφάλεια“, δήλωσε η Eve Geddie, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας και προσθέτει:

“Το Σύμφωνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη de facto κράτηση περισσότερων ανθρώπων στα σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά και ανθρώπων σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα μειωθούν οι εγγυήσεις για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, με περισσότερους ανθρώπους να διοχετεύονται μέσω υποβαθμισμένων συνοριακών διαδικασιών ασύλου, αντί να λαμβάνουν δίκαιη και πλήρη αξιολόγηση των αιτημάτων τους για άσυλο.

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση υπολείπεται επίσης της συγκεκριμένης στήριξης των κρατών όπου οι άνθρωποι φτάνουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Ελλάδας. Αντί να δοθεί προτεραιότητα στην αλληλεγγύη μέσω μετεγκαταστάσεων και ενίσχυσης των συστημάτων προστασίας, τα κράτη θα μπορούν απλώς να πληρώνουν για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων ή να χρηματοδοτούν χώρες εκτός ΕΕ για να εμποδίζουν τους ανθρώπους να φτάσουν στην Ευρώπη.”

Ένα ακόμη “μαύρο” σημείο στη συμφωνία αποτελεί το ότι πλέον θα επιτρέπεται στις χώρες να μην εφαρμόζουν ένα ευρύ φάσμα κανόνων της ΕΕ για το άσυλο σε περιόδους αυξημένων αφίξεων και σε περίπτωση της λεγόμενης “εργαλειοποίησης” των μεταναστών ή “ανωτέρας βίας”, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία και εξηγεί πως αυτές οι εξαιρέσεις κινδυνεύουν, στην πράξη, να παραβιάσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από το προσφυγικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα υπονομεύουν μια κοινή, ανθρώπινη ανταπόκριση σε ανθρώπους που χρήζουν προστασίας, θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινδυνεύουν να εξομαλύνουν δυσανάλογα μέτρα έκτακτης ανάγκης στα ευρωπαϊκά σύνορα, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το δικαίωμα στο άσυλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τη Διεθνή Αμνηστία, πρόκειται για μια συμφωνία που “ενισχύει την εξάρτηση της ΕΕ από κράτη πέραν των συνόρων της για τη διαχείριση της μετανάστευσης, βασιζόμενη στις πρόσφατες συμφωνίες με την Αλβανία, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Τουρκία”. Αντί να επενδύσει στην αξιοπρεπή υποδοχή εντός της ΕΕ και να επεκτείνει τις ασφαλείς και κανονικές οδούς που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να φτάσουν στην προστασία στην Ευρώπη χωρίς να βασίζονται σε επικίνδυνα ταξίδια, αυτό ισοδυναμεί με ένα ακόμη βήμα προς την εξωτερίκευση του ελέγχου των συνόρων και την αποφυγή των ευθυνών της Ευρώπης για την προστασία των προσφύγων υπογραμμίζει.

“Η Διεθνής Αμνηστία καλεί εδώ και καιρό τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ στον τομέα του ασύλου. Ωστόσο, μετά από χρόνια πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, η ΕΕ κινδυνεύει τώρα να υπνοβατήσει σε ένα σύστημα που χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από το σημερινό” προσθέτει η Geddie και καταλήγει:

“Το Σύμφωνο δεν θα επιλύσει τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ασύλου στην ΕΕ, όπως η υποεπένδυση στα συστήματα ασύλου και υποδοχής, τα παράνομα και συχνά βίαια pushbacks, οι πολιτικές που στερούν από τους ανθρώπους το δικαίωμα στο άσυλο και η ατιμωρησία στα σύνορα της ΕΕ. Χωρίς ανανεωμένη δέσμευση για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ και τη διασφάλιση της λογοδοσίας για τις επαναπροωθήσεις και άλλες παραβιάσεις, το Σύμφωνο δεν θα κάνει τίποτα για τη βελτίωση της προστασίας των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη – ούτε για τη βελτίωση της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Συνεχίζουμε να καλούμε την ΕΕ να αντιμετωπίσει αυτές τις καλά στοιχειοθετημένες παραβιάσεις και να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει μια συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, βιώσιμη και με επαρκείς πόρους απάντηση στους ανθρώπους που φθάνουν στα σύνορα της Ευρώπης”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα