Σκάκι: Ισραηλινός Grandmaster χάνει τη δουλειά του μετά από σεξιστικά σχόλια σε γυναικείο τουρνουά

Σκάκι: Ισραηλινός Grandmaster χάνει τη δουλειά του μετά από σεξιστικά σχόλια σε γυναικείο τουρνουά
Τουρνουά σκάκι ap

Στην άμεση απομάκρυνση του Grandmaster Ίλια Σμιρίν προχώρησε Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία μετά από σεξιστικά του σχόλια κατά τη διάρκεια μετάδοσης τουρνουά. Η πρώτη του εκπομπή στα αγγλικά ήταν και η τελευταία του.

Την άμεση αντίδραση της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) προκάλεσαν τα σεξιστικά και άκρως υποτιμητικά για τις γυναίκες σκακίστριες σχόλια του Grandmaster Ίλια Σμιρίν κατά τη διάρκεια μετάδοσης γυναικείου τουρνουά.

Ο χώρος του σκακιού είναι αρκετά ανδροκρατούμενος, καθώς μόλις 39 γυναίκες κατέχουν τον υψηλότερο τίτλο Grandmaster ενώ στον αντίποδα τον απολαμβάνουν περισσότεροι από χίλιοι άνδρες. Ακόμη και όταν μια γυναίκα γίνεται Grandmaster, απαιτείται μικρότερη βαθμολογία, που είναι 2.300 αντί των 2.500 για τους άντρες, ενώ μόλις μερικές εκατοντάδες γυναίκες φέρουν σήμερα αυτόν τον τίτλο.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Grandmaster Ίλια Σμιρίν αισθάνθηκε την ανάγκη να σχολιάσει υποτιμητικά μια “γυναίκα Grandmasterκατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης του Γυναικείου Γκραν Πρι στις 27 Σεπτεμβρίου. Τα αντανακλαστικά της FIDE ήταν άμεσα, με τη Διεθνή Ομοσπονδία να τον απομακρύνει άμεσα από επίσημο σχολιαστή.

Τα σεξιστικά σχόλια που προκάλεσαν αντιδράσεις

Ο Σμιρίν διεκδίκησε τον τίτλο του Grandmaster το 1990 και κάποτε ξεπέρασε τον τότε Παγκόσμιο Πρωταθλητή Vladimir Borisovich Kramnik στον αγώνα της Ρωσίας εναντίον του υπόλοιπου κόσμου το 2002.

Σε συνέντευξή του που προηγήθηκε του Grand Prix, σημείωσε ότι η μετάδοση του τουρνουά θα ήταν “το ντεμπούτο του για πρώτη φορά στα αγγλικά”, κάτι που γι’ αυτόν αποτελεί πρόκληση, αφού συνήθως σχολιάζει στα ρωσικά, όπως σημειώνει το kotaku.com. Βέβαια, αυτή η εκπομπή έμελλε να είναι η πρώτη και ταυτόχρονα και η τελευταία του, μετά τα σεξιστικά του σχόλια.

“Γιατί θέλει να είναι σαν άντρας Grandmaster σε αυτή την περίπτωση;” ρώτησε ο Σμιρίν απότομα κατά τη διάρκεια του αγώνα της 19χρονης Grandmaster Zhu Jiner με τη Grandmaster Aleksandra Goryachkina σε ένα από τα δύο αποσπάσματα που κυκλοφόρησαν στο Twitter.

Παρόλο που η Jiner έπαιζε με μια γυναίκα Grandmaster, ο Σμιρίν αναρωτήθηκε αν ήταν καν δυνατόν να λάβει μια “ανδρική” κίνηση Grandmaster κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού μόνο για γυναίκες. Επίσης, απέρριψε τον τίτλο Grandmaster της Goryachkina λέγοντας ότι έπαιζε με έναν υποτιθέμενο αντρικό τρόπο, με “ένα πολύ δυνατό endgame”. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε “Γιατί οι γυναίκες μπορούν να παίξουν με τους άνδρες και οι άνδρες δεν μπορούν να παίξουν με τις γυναίκες;”.

“Αυτή είναι ερώτηση για μια άλλη μέρα”, απάντησε στον Σμιρίν η Λουξεμβούργια Grandmaster και συμπαρουσιάστριά του, Fiona Steil-Antoni, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η συζήτηση στον εξελισσόμενο αγώνα. Αλλά εκείνος συνέχισε, θρηνώντας και γελώντας λέγοντας για το πώς όλα “σήμερα γίνονται για την ισοτιμία”.

“Λέτε, ξέρετε, ότι το σκάκι ίσως δεν είναι για τις γυναίκες;” απάντησε η Steil-Antoni.

Αφού αυτά τα σχόλια ήρθαν στη δημοσιότητα, στο φως ήρθε και άλλο απόσπασμα από την εκπομπή του Γυναικείου Γκραν Πρι, όπου ο Σμιρίν λέει στη Steil-Antoni ότι η Grandmaster “ίσως δεν πέτυχε πολλά” επειδή δεν έχει παίξει ποτέ πριν Σικελική Άμυνα, ένα σκακιστικό άνοιγμα ή ένα αρχικό σύμπλεγμα κινήσεων στην αρχή μιας παρτίδας. Σε απάντηση, επαγγελματίες σκακιστές όπως η Αμερικανίδα Grandmaster Jennifer Shahade εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον σεξισμό που επιδεικνύεται τόσο απροκάλυπτα κατά τη διάρκεια επίσημης εκπομπής της FIDE.

“Αηδία να βλέπω τέτοιο σεξισμό στη μετάδοση για μια γυναικεία διοργάνωση”, έγραψε η Shahade στο Twitter, “Η Fiona έκανε σπουδαία δουλειά σε μια άβολη συνομιλία στην οποία δεν έπρεπε ποτέ να βρεθεί”.

Η FIDE απάντησε γρήγορα στην απογοήτευση των σκακιστών, γράφοντας σε ένα ειδησεογραφικό ιστολόγιο ότι “Αν και σεβόμαστε πολύ τον Grandmaster Ίλια Σμιρίν ως σκακιστή, οι απόψεις που εξέφρασε στον αέρα είναι εντελώς απαράδεκτες, προσβλητικές και δεν αντιπροσωπεύουν καμία από τις αξίες που πρεσβεύει η FIDE”.

“Η FIDE όχι μόνο προσπαθεί να αυξήσει την εκπροσώπηση των γυναικών στα επαγγελματικά αθλήματα και στις επίσημες θέσεις, αλλά και να αλλάξει την αντίληψη του σκακιού ως καθαρά ανδρικού κόσμου“, συνεχίζει ο οργανισμός.

Ο επικεφαλής μάρκετινγκ και επικοινωνίας David Llada μου είπε μέσω Twitter DM ότι η Smirin δεν ακολούθησε το επτασέλιδο έγγραφο που παρέχει η FIDE για τους σχολιαστές της. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε τη μεταμέλειά του.

Είναι προφανές ότι κάτι πήγε πολύ στραβά εδώ και θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη διαδικασία επιλογής μας”, είπε. Κατά τα άλλα, η FIDE συνήθως “προσπαθεί να έχει κάποια εναλλαγή για το ρόλο των σχολιαστών, δίνοντας την ευκαιρία σε διαφορετικούς ανθρώπους. Παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση την ικανότητά τους να εξηγούν τις σκακιστικές έννοιες -κάτι που δεν είναι εύκολη υπόθεση

.

Στο μέλλον, ο Llada λέει ότι η FIDE θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναφέρονται στο εγχειρίδιο της και θέλει να μεταφέρει στον κόσμο ότι “το σκάκι είναι όσο πιο παγκόσμιο γίνεται και παίζεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, πολιτισμών και διαφορετικών καταβολών. Αυτή η ποικιλομορφία είναι κάτι που εκτιμούμε ως θησαυρό. Αλλά αυτό μπορεί επίσης να σηημαίνει ότι μια στο τόσο, ένα μέλος της σκακιστικής κοινότητας εκφράζει μια άποψη που απλά δεν είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία και δεν συνάδει με τις αξίες της FIDE που εκφράστηκαν παραπάνω.

Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση αυτών των “ξεπερασμένων” απόψεων με τον καλύτερο τρόπο: εκπαιδεύοντας περισσότερο τα μέλη της σκακιστικής κοινότητας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα