This is Athens – City Festival: Τα 8 ανοιξιάτικα highlights που δεν πρέπει να χάσετε

Διαβάζεται σε 8'
Athens City Festival
Athens City Festival

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει με συναυλίες, πάρτι, περιηγήσεις, αθλητικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Η πόλη της Αθήνας έχει κάθε λόγο να γιορτάζει λίγο πριν κάνει την επίσημη είσοδό του το καλοκαίρι, καθώς το 3ο This is Athens – City Festival του Δήμου Αθηναίων επιστρέφει πιο πλούσιο και πιο δυνατό από κάθε άλλη χρονιά. Με περισσότερες από 250 δράσεις να λαμβάνουν χώρα σε 129 γειτονιές, όχι μόνο στα πολυσύχναστα, αλλά και στα πιο απρόσμενα σημεία τους, η ψυχαγωγική ένταση θα χτυπήσει “κόκκινο” .

Την αυλαία των δράσεων ανοίγει την Τετάρτη 1η Μαϊου  το ανοιξιάτικο αστικό πικ-νικ στο ιστορικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ έως τις 2 Ιουνίου δεκάδες μουσεία, γκαλερί και πολιτιστικά ιδρύματα ανοίγουν τις πόρτες τους στους Αθηναίους με ποικίλες εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα ηχηρό “παρών” αναμένεται να δώσουν υπαίθριες συναυλίες και δράσεις σε δρόμους, πάρκα και στοές, κυνήγια θησαυρού, καθώς και θεματικές περιηγήσεις και διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου. Δεν απουσιάζουν οι βραδιές γαστρονομίας, αλλά και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την περίοδο του Πάσχα.

Εμείς μελετήσαμε διεξοδικά το φετινό πλούσιο πρόγραμμα του 3ου This is Athens – City Festival και συγκεντρώσαμε τα highlights του:

Seeds live
08 Μαΐου 2024 – 20:30
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου- Θεωρίας 12, Αθήνα

Seeds live
Seeds live

Οι Seeds, κατά κόσμον το σχήμα των αδελφών Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη, θα δώσουν ένα μοναδικό live στην επιβλητική ταράτσα του Μουσείου Κανελλοπούλου.
Στόχος τους; Να δημιουργήσουν έναν δυνατό ηχητικό κόσμο στον οποίο συνυπάρχουν τα ακουστικά ηχοχρώματα του κοντραμπάσου, του κλαρινέτου και του πιάνου με ηλεκτρονικούς ήχους και να σχηματίσουν -νοερά- εικόνες που άλλοτε παραπέμπουν σε soundtrack και την neoclassical σκηνή και άλλοτε θυμίζουν περισσότερο Ελλάδα και παράδοση.
Περισσότερα εδώ

Ξεναγήσεις και περιηγήσεις

Μία ξενάγηση στην Αθηναϊκή Τριλογία.
Μία ξενάγηση στην Αθηναϊκή Τριλογία.

Οι ξεναγήσεις του αρχαιολόγου Μιχάλη Γιοχάλα αποτελούν το απόλυτο must. Μπορείτε να τις βρείτε όλες συγκεντρωμένες εδώ.
Το δικό μας ωστόσο ενδιαφέρον κέντρισε η ξενάγηση στη νεοκλασική τριλογία των Αθηνών στις 17 Μαΐου (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα/ 18.00- 20.00). Και όταν λέμε Τριλογία εννοούμε το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία και τη Βιβλιοθήκη, το Opus Magnum δηλαδή των αδελφών Hans Christian και Theophilus Hansen, το, κατά τον Αλέξανδρο Φιλαδελφέα, “τριάστερον αρχιτεκτονικόν στέμμα της ημετέρας πόλεως”, που από την ολοκλήρωσή της έως σήμερα συνιστά τοπόσημο διαχρονικό και εμβληματικό.

Μία ξενάγηση στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών: Ταφικά Μνημεία Αγωνιστών του 1821
Μία ξενάγηση στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών: Ταφικά Μνημεία Αγωνιστών του 1821

Εξίσου ενδιαφέρουσα και η ξενάγηση στα μνημεία γνωστών και λιγότερο γνωστών Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών στις 26 Μαΐου (10:45 – 13:00, Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών). Από την ίδρυσή του, το 1837, μέχρι σήμερα, το Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, αποτελεί όχι μόνο μία υπαίθρια γλυπτοθήκη, αλλά και τόπο αναπαύσεως ορισμένων εκ των σημαντικοτέρων προσωπικοτήτων της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Πολυφωνικά ξέφωτα στην καρδιά της Αθήνας
12-14 Μαΐου, κάθε μέρα, από τις 19:00 ως τη δύση του ήλιου.

Μια ανοιξιάτικη γιορτή πολυφωνίας στήνεται τα απογεύματα στην πόλη -στο άνδηρο του Πικιώνη στον λόφο των Μουσών, στα σκαλιά της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου και στον πεζόδρομο της Αδριανού στην αυλή του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς –  εκτροχιάζοντας τις προσωπικές διαδρομές, στήνοντας απρόσμενα μουσικά οδοφράγματα, ζωντανεύοντας τα σταυροδρόμια σε ξέφωτα πολυφωνίας μέσα στην πόλη, παρακινώντας σε συνάντηση, σμίξιμο μέσα από τη διαφορετικότητα, όπως η ίδια η πολυφωνία.

Πολυφωνικά ξέφωτα στην καρδιά της Αθήνας
Πολυφωνικά ξέφωτα στην καρδιά της Αθήνας

Στο τριήμερο 12-14 Μαΐου συμμετέχουν δώδεκα πολυφωνικά σχήματα:

Κυριακή 12 Μαίου, στο άνδηρο του Πικιώνη στον λόφο των Μουσών
“Δελβινιώτικα”, Κοσσοβίτσα, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών “Χάονες” και φωνητικό σύνολο “Ιώ” (πολυφωνίες από Βώλακα, Κέρκυρα, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία): Τρία γνωστά σχήματα αποδήμων από την “απέκει” Ήπειρο και ένα γυναικείο σύνολο που ερμηνεύει άλλες ελλαδικές κι ελληνόφωνες πολυφωνίες.

Δευτέρα 13 Μαΐου στα σκαλιά της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου
Μουργκάνα, Δίβρη, Εργαστήριο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, “Πολύφωνο” (Εργαστήρι ΚΕΜΦΑ), “Πολυφωνικό Καφενείο”: Πέντε σχήματα από διαφορετικές γενιές και προσεγγίσεις του πολυφωνικού τραγουδιού, σε μια συνάντηση που αναδεικνύει ποικιλία της κοινότητας πολυφωνίας στις πόλεις σήμερα.

Τρίτη 14 Μαίου στον πεζόδρομο της Αδριανού στην αυλή του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς
Χλωμό Άνω Πωγωνίου, “Lot Kurbeti” (αλβανική πολυφωνία) και πολυφωνικό σύνολο “Χαονία”:  Τρία από τα γνωστότερα και πλέον διαχρονικά πολυφωνικά σχήματα, με περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια διαδρομής το καθένα, πρωτεργάτες στο Πολυφωνικό Καραβάνι, με σημαντικές διεθνείς διαδρομές και επιβραβεύσεις.

Περισσότερα εδώ

Lubomyr Melnyk live στη Ρωμαϊκή Αγορά
15 Μαΐου 2024 – 20:00

Ένας από τους πιο γρήγορους πιανίστες του κόσμου θα προσφέρει στο κοινό, που θα έχει την τύχη να τον απολαύσει, μία πραγματικά ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία με φόντο τη Ρωμαϊκή Αγορά και κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ο λόγος για τον Ουκρανό πιανίστα Lubomyr Melnyk που θα ξεδιπλώσει το αξεπέραστο ταλέντο και τη μαεστρία του, παρουσιάζοντας κορυφαίες στιγμές της πολυετούς καριέρας του.

Περισσότερα εδώ

Piano City Athens
17-19 Μαΐου

Piano City Athens
Ρεσιτάλ πιάνου | Στάθης Άννινος

Τρεις μέρες γεμάτες μουσική, ευφορία, χαμόγελα. Στο Piano City Athens οι νότες πλημμυρίζουν πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, μουσεία, νοσοκομεία, ωδεία, σχολεία, σπίτια. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ανερχόμενα αστέρια, αλλά και μαθητές πιάνου βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία με το πιάνο σε περίοπτη θέση. Μουσικές διαδρομές σε μία πόλη, η οποία ξαφνικά γεμίζει μουσικές εκπλήξεις που σκεπάζουν τη βοή της. Από τον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τον Άγιο Γεώργιο Λυκαβηττού έως τον Εθνικό Κήπο, την Πλατεία Αμερικής και το Μουσείο Ιστορίας Αθηνών.

Δείτε εδώ που θα “πετύχετε” τις ημέρες αυτές πιάνου εδώ.

Σαραμούγια
20 Μαΐου – Πλατεία Μοναστηρακίου
26 Μαΐου – Πλατεία Αμερικής

Η Σαραμούγια
Η Σαραμούγια

Είναι γεγονός: Η La Saramuya έρχεται στην πλατεία Αμερικής, “φορτωμένη” με ήχους salsa, cumbia, mambo, samba, soca, zouk, dembow, dancehall, champeta, soukous και τρομερή διάθεση για ένα μοναδικό, απογευματινό ξεφάντωμα.

Και για όσους δε γνωρίζουν, η La Saramuya και είναι ένα εντυπωσιακό χειροποίητο, πολύχρωμο ηχοσύστημα, από αυτά που συναντά κανείς στην Λατινική Αμερική στο καρναβάλι. Αρχικός της σκοπός ήταν να διασκεδάσει όλους εκείνους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν ένα club, στην πορεία όμως έγινε σύμβολο της Λατινοαμερικανικής διασκέδασης.
Μία μουσική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

Περισσότερα εδώ

Φώτης Σιώτας, Νεφέλη Φασούλη & Κουαρτέτο Γιασεμί live,
28 Μαΐου- 20:30
Πλατεία Μητροπόλεως

Το Γιασεμί
Το Γιασεμί

Το Γιασεμί, ένα φωνητικό κουαρτέτο που απαρτίζεται από μουσικούς προερχόμενους από τον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, εστιάζει στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, εξερευνώντας τον πολλαπλό ρόλο της φωνής σε μία πλούσια μουσική παράδοση.
Τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ταυτόχρονα, μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων που παίζουν, στη φωνή, την οποία αντιμετωπίζουν σαν ένα πολύπλευρο μουσικό όργανο.
Τώρα, καλεί στη σκηνή τον Φώτη Σιώτα και τη Νεφέλη Φασουλή για μια μοναδική συναυλία μπροστά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Περισσότερα εδώ

Ιnfo

3ο This is Athens – City Festival: Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης
32 ημέρες – πάνω από 250 εκδηλώσεις –  129 γειτονιές

1.5.2024 – 2.6.2024: Η Αθήνα γιορτάζει με συναυλίες, πάρτυ, περιηγήσεις, αθλητικές δράσεις και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την περίοδο του Πάσχα

Το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, μπορείτε να το δείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του This is Athens – City Festival

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα