Σκάνδαλο Γουάινστιν: “Ο βιαστής είσαι εσύ” – Το σύνθημα που έφτασε από τη Χιλή στη Νέα Υόρκη

Σκάνδαλο Γουάινστιν: “Ο βιαστής είσαι εσύ” – Το σύνθημα που έφτασε από τη Χιλή στη Νέα Υόρκη
Twitter

Ο φεμινιστικός ύμνος που ξεκίνησε στους δρόμους της Χιλής και έχει ταξιδέψει σε όλες τις γωνίες του πλανήτη, ακούστηκε δυνατά έξω από τη δίκη του παραγωγού Γουάινσταϊν, που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση.

Περισσότερες από 60 γυναίκες ένωσαν τις φωνές τους και τραγούδησαν δυναμικά τον φεμινιστικό ύμνο το πρωί της Παρασκευής έξω από το δικαστικό μέγαρο της Νέας Υόρκης όπου δικαζόταν ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος κατηγορείται για πολλαπλές σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Ο 67χρονος παραγωγός δικάζεται επίσημα για κατηγορίες δύο μόνο γυναικών, ωστόσο όπως έχει γίνει γνωστό περισσότερες από 80 είναι οι γυναίκες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά του.

Το πρώτο θύμα του κινήθηκε νομικά εναντίον του κατηγορώντας τον πως την βίασε το 2013, σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης ενώ η δεύτερη γυναίκα τον κατήγγειλε για σεξουαλική επίθεση με χρήση βίας.

Σημειώνεται ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δήλωσε αθώος στις κατηγορίες ότι επιτέθηκε σε δύο γυναίκες στη Νέα Υόρκη.

Βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εφόσον καταδικαστεί στη σοβαρότερη κατηγορία, τη σεξουαλική επίθεση.

“Ο βιαστής είσαι εσύ”

Το σύνθημα “Ο βιαστής είσαι εσύ” πρωτοακούστηκε στους δρόμους της Χιλής από το γυναικείο κίνημα Las Tesis και σταδιακά ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το τραγούδι και η χορογραφία γεννήθηκαν έπειτα από μια έρευνα για βιασμό στη Χιλή και εγγράφονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου με φεμινιστικό περιεχόμενο.

Η χορογραφία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 20ή Οκτωβρίου στη Βαλπαραΐσο, έχει μετατραπεί έκτοτε σε διεθνές φαινόμενο: έχει επαναληφθεί στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στην Μπογοτά και στο Μεξικό.

Γυναίκες από όλον τον πλανήτη δίνουν ραντεβού στους δρόμους και με δεμένα μάτια (φόρος τιμής στους εκατοντάδες πολίτες της Χιλής που έχουν χάσει μερικώς ή ολικώς την όρασή τους από τις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιούν τα σώματα ασφαλείας, στις μέχρι τώρα διαδηλώσεις) φωνάζουν με την ψυχή τους “Ο βιαστής είσαι εσύ!”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα