Σκωτία προς ανεξαρτησία: Τι ψηφίζουν οι διασημότητες

default image

Τι ψηφίζουν οι διάσημοι Σκωτσέζοι για την ανεξαρτησία της Σκωτίας την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν θρίλερ

Τι ψηφίζουν οι διάσημοι για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Υπέρ

AΛΑΝ ΚΑΜΙΝΓΚ

Ο 49χρονος ηθοποιός του σινεμά, του θεάτρου και της τηλεόρασης, που διακρίνεται τελευταία στην αμερικανική σειρά «The Good Wife», πιστεύει ότι η ανεξαρτησία μπορεί να απελευθερώσει το δυναμικό της Σκωτίας και να «προκαλέσει ένα νέο κύμα δημιουργικότητας, φιλοδοξίας, αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας». Κατά τον ίδιο, οι ενδείξεις είναι σαφείς: «Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε ισχυροποιηθεί οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και στο διεθνές πεδίο. Ο κόσμος μάς περιμένει και είμαι βέβαιος ότι η Σκωτία είναι έτοιμη».

MΠΡΑΪΑΝ ΚΟΞ
Η στεντόρεια φωνή και η χαρακτηριστική προφορά του ηθοποιού από το Νταντί έχουν ακουστεί σε σειρές όπως το «Deadwood» και σε ταινίες όπως το «Zodiac» και το «Her», αλλά και σε εκδηλώσεις της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας. Σοσιαλιστής διά βίου, είπε πρόσφατα σε ομιλία του στο Εδιμβούργο ότι θα περάσουν πολλές… ζωές για να ξαναπαρουσιαστεί τέτοια ευκαιρία, «γιατί πολλές γενιές Σκωτσέζων χρειάστηκαν για να φτάσουμε έως εδώ. Είναι μια ευκαιρία να φανούμε συνεπείς σ’ αυτό που είμαστε – και αυτό είναι η ουσία της διαφώτισης».

ΙΡΒΙΝ ΓΟΥΕΛΣ
Σε πρόσφατο άρθρο του στη London Evenings Standard ο συγγραφέας του «Trainspotting» υποστήριξε ότι η ανεξαρτησία σημαίνει πολλά περισσότερα από τον αυτοπροσδιορισμό της χώρας. «Εχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πολιτικού συστήματος τούτων των νησιών». Για τον ίδιο, «κάτι πρωτόγνωρο και υπέροχο συμβαίνει στη Σκωτία… Η χώρα επανεφευρίσκει τον εαυτό της εκ των έσω. Οι άνθρωποι συζητούν για το μέλλον τους, σαν να είναι κάτι που έχουν ήδη κατακτήσει».

ΣΟΝ ΚΟΝΕΡΙ
O 84χρονος σταρ, τον οποίο ο κόσμος θα ταυτίζει πάντα με τον πράκτορα Τζέιμς Μποντ, έχει στηρίξει διαχρονικά το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας με δηλώσεις και δωρεές και τον ηγέτη του, Αλεξ Σάλμοντ, ποζάροντας στο πλευρό του με κάθε ευκαιρία. «Η εκστρατεία του “ναι” έχει ως επίκεντρο ένα θετικό όραμα για τη Σκωτία», είπε σε συνέντευξή του. «Εχει τις ρίζες της στην ισότητα, την απάλειψη των αποκλεισμών και τη θεμελιώδη δημοκρατική αρχή ότι ο λαός της Σκωτίας είναι αυτός που μπορεί να διαφυλάξει καλύτερα το μέλλον του».

ΚΕΝ ΛΟΟΥΤΣ
«Αν είχα την ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθώ από το τσούρμο Συντηρητικών – Εργατικών – Φιλελευθέρων, θα το αποτολμούσα. Η αγγλική άρχουσα τάξη είναι τόσο απροκάλυπτα ιμπεριαλιστική, που δεν θεωρεί ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με την έγκρισή της. Εγώ πάλι λέω “τολμήστε το”. Κι άλλες πρώην αποικίες κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους».

Κατά

TΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ

Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» έχει δωρίσει ένα εκατομμύριο λίρες στην καμπάνια εναντίον της ανεξαρτησίας. Οπως η ίδια έγραψε στην ιστοσελίδα της, «η απλή αλήθεια είναι ότι η Σκωτία υφίσταται τις ίδιες πιέσεις του 21ου αιώνα με τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να σταθεί ανταγωνιστικά στην ίδια παγκόσμια αγορά, να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις ίδιες απειλές και να χαράξει την πορεία της προς αυτό που μοιάζει ακόμη μία αμφίβολη οικονομική ανάπτυξη».

ΣΕΡ ΑΛΕΞ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ
Προπόνησε κάποτε την Εθνική Σκωτίας, αλλά στην Αγγλία διέπρεψε και καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές όλων των εποχών. Συχνός επικριτής του Αλεξ Σάλμοντ, υπήρξε καταπέλτης εναντίον της απόφασης να μη δοθεί δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα στους Σκωτσέζους που ζουν εκτός Σκωτίας. «Οκτακόσιες χιλιάδες Σκωτσέζοι όπως εγώ ζούμε και εργαζόμαστε σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είμαστε ξένοι, έχουμε φωνή, αγαπάμε την πατρίδα μας».

ΣΟΥΖΑΝ ΜΠΟΪΛ
Η νίκη της σε τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων τής άλλαξε τη ζωή – και την έκανε μία από τις πλουσιότερες και διασημότερες Σκωτσέζες στον κόσμο, με επιτυχίες στη Βρετανία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Είμαι μια υπερήφανη Σκωτσέζα, έχω πάθος για την κληρονομιά μου και την πατρίδα μου. Αλλά δεν είμαι εθνικίστρια», δήλωσε σε συνέντευξή της.

ΑΝΙ ΛΕΝΟΞ
Αν και στο παρελθόν είχε εκφράσει συμπάθεια στο αίτημα της ανεξαρτησίας, ως ευκαιρία δημιουργίας μιας κοινωνίας πιο ισότιμης, η 59χρονη ποπ σταρ των Eurythmics, γεννημένη στο Αμπερντίν, κατηγορείται ότι έχει προσχωρήσει στο άλλο στρατόπεδο, ιδίως αφότου ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία της βρετανικής σημαίας με τη σημείωση ότι «δεν της προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς, όπως παλιά».

ΑΝΤΙ ΜΑΡΕΪ
Αν και έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας του δημοψηφίσματος, ο θριαμβευτής του περσινού Γουίμπλεντον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που ο Αλεξ Σάλμοντ είχε υψώσει τη σημαία της Σκωτίας μετά τον τελικό. «Αγωνίζομαι για τη Μεγάλη Βρετανία από τα 11 μου χρόνια και πολλοί φαίνεται ότι το ξεχνούν».

ΕΜΑ ΤΟΜΣΟΝ
Σκωτσέζα κατά το ήμισυ, από την πλευρά της μητέρας της, η 55χρονη ηθοποιός έχει προσυπογράψει ανοικτή επιστολή 200 προσωπικοτήτων κατά της ανεξαρτησίας. «Γιατί επιμένουμε να χαράσσουμε νέα σύνορα ανάμεσα σε ανθρώπους σε έναν κόσμο που συρρικνώνεται ραγδαία, τη στιγμή που ακόμα πασχίζουμε να βρούμε τρόπο να συμβιώσουμε αρμονικά;»

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα