Σλοβενία: 5 νεκροί από την κακοκαιρία

- 19 Σεπτεμβρίου 2007 18:31
Πέντε νεκροί και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από χθες το απόγευμα πολλές περιοχές της Σλοβενίας.
Στην πόλη Ζελέζνικι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα, τα σωστικά συνεργεία βρήκαν τη σορό ενός άνδρα στην πίσω μεριά ενός σπιτιού που υπέστη ζημιές από κατολισθήσεις.
Νεκρή βρέθηκε και μια γυναίκα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό της, ενώ οι διασώστες κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν μια μητέρα και το παιδί της.
Νωρίτερα, ένας εθελοντής πυροσβέστης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στο Τσέρκλιε Γκορένισκεμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όταν τον “χτύπησε” το ρεύμα την ώρα που προσπαθούσε να αντλήσει τα νερά από πλημμυρισμένο σπίτι.
Άλλοι δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, στη βορειοανατολική Σλοβενία, στην πόλη Πόντγκοριε.
Η κακοκαιρία στη Σλοβενία έχει προκαλέσει προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και σημαντικές υλικές ζημιές στις πόλεις και τα χωριά που έπληξε.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, αν και δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη το μέγεθος των ζημιών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ για την αποκατάστασή τους.
Σύμφωνα με τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών του ποταμού Σάβα και των διαφόρων αντικειμένων που έχουν παρασύρει τα ορμητικά νερά (κορμούς δέντρων κλπ) έχει σταματήσει η λειτουργία αρκετών υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο του Κρσκο, που χρησιμοποιεί νερό από τον συγκεκριμένο ποταμό για ψύξη, λειτουργεί μόνο στο 10% των δυνατοτήτων του.
(Πηγή: ΑΠΕ)