Σόιμπλε: Η Ιταλία δεν επιθυμεί εξαίρεση από τους ισχύοντες κανόνες για τις τράπεζες

Σόιμπλε: Η Ιταλία δεν επιθυμεί εξαίρεση από τους ισχύοντες κανόνες για τις τράπεζες

"Πρόκειται για θέμα της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν και όχι της Γερμανίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πόσο έχει επηρεαστεί η γερμανική οικονομία από το Brexit, κατά τον Σόιμπλε

Η Ιταλία δεν επιθυμεί καμία εξαίρεση, καμία παρέκκλιση, από τους ισχύοντες κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τον διαβεβαίωσε σχετικά ο Ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, αλλά και ότι διάβασε ανάλογες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Πρόκειται για θέμα που διευκρινίζεται τώρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για αυτό, και όχι από τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών», δήλωσε ο Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί βεβαίως συνηθίζουν να καταλογίζουν την ευθύνη στην Γερμανία και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν είναι έτσι».

Η Επιτροπή είναι αρμόδια και θα μας ενημερώσει την επόμενη Τρίτη στο ECOFIN, συνέχισε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «η Τραπεζική Εποπτεία είναι εγκατεστημένη στην ΕΚΤ και ανεξάρτητη, και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη που πρέπει να λάβει αποφάσεις -τις οποίες δεν έλαβε τον περασμένο Μάιο και για αυτό της ασκήθηκε κριτική, τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και από τον ίδιο και άλλους ομολόγους του.

«Διότι η απόφαση τότε της Επιτροπής -σύμφωνα και με την εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου- δεν ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό το είχα τονίσει, τότε, και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών. Για αυτό θεωρώ ότι η Κομισιόν, η οποία όμως δεν έχει ακόμη αποφασίσει, θα λάβει την απόφασή της. Το πότε, δεν το γνωρίζω ακριβώς», προσέθεσε και διευκρίνισε ότι, αν αυτή η απόφαση ληφθεί πριν από την συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη, οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά και θα μπορούν να ασχοληθούν με το ζήτημα.

«Μόνο όμως στη βάση μιας απόφασης της Επιτροπής. Επ΄ αυτής μπορούμε να ασκήσουμε και κριτική, αλλά πρέπει να περιμένω, δεν μπορώ να κάνω τώρα εικασίες», κατέληξε.

"Η Γερμανία δεν έχει επηρεαστεί προς το παρόν από το Brexit"

Καμία αρνητική συνέπεια του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν διακρίνει ως τώρα για την οικονομία της χώρας του ο Σόιμπλε.

«Δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας», δήλωσε ο Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι ασαφές το εάν θα παραμείνει έτσι η κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι συνδεδεμένη με όρους, δηλαδή την αποδοχή των βασικών ελευθεριών, όπως της κυκλοφορίας προσώπων και εργατικού δυναμικού, καθώς και με τη συμμετοχή στη χρηματοδότησή της.

Ο Σόιμπλε εκτίμησε ακόμη ότι κατά την Σύνοδο της G20 στην Κίνα αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, και οι απώλειες που κατέγραψε η βρετανική λίρα, ενώ θα εξεταστούν και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που συνεπάγεται το Brexit.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

O εφιάλτης των κόκκινων δανείων και η λύση Ρέντσι

Εγκρίθηκε σχέδιο της Ιταλίας για χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες

SHARE: