Σοκαριστικό βίντεο από το Χονγκ Κονγκ: Γυναίκα εκσφενδονίζεται από τον αέρα ενώ ο τυφώνας Σάολα σαρώνει τα πάντα

Σοκαριστικό βίντεο από το Χονγκ Κονγκ: Γυναίκα εκσφενδονίζεται από τον αέρα ενώ ο τυφώνας Σάολα σαρώνει τα πάντα
Γυναίκα εκσφενδονίζεται από τους δυνατούς ανέμους του τυφώνα Σάολα στο Χονγκ Κονγκ Twitter@AlertaMundial2

Βίντεο αποτυπώνει τη μανία της φύσης και το πέρασμα του τυφώνα Σάολα από το Χονγκ Κονγκ. Καταγράφηκαν ταχύτητες έως και 220 χλμ/ώρα. Ανέβηκε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ο συναγερμός.

Τρόμος στο Χονγκ Κονγκ από το πέρασμα του σούπερ τυφώνα Σάολα, ο οποίος απειλεί να γίνει η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε τη νότια Κίνα εδώ και δεκαετίες, με το μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ να εκδίδει τον δεύτερο υψηλότερο συναγερμό του.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ, τη Σεντζέν και άλλες μεγάλες πόλεις της νότιας Κίνας, κλείστηκαν στα σπίτια τους σήμερα, τουλάχιστον 880.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους σε δύο γειτονικές περιοχές, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ενώ η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι άνεμοι ξερίζωσαν ήδη πολλά δέντρα στους έρημους δρόμους.

“Ο Σάολα μπορεί να εξελιχθεί στον ισχυρότερο τυφώνα που έχει πλήξει το Δέλτα του ποταμού Τσου (“Μαργαριταρένιος ποταμός”) από το 1949, ανέφερε το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Χονγκ Κονγκ, την Καντόνα, τη Σεντζέν και το Μακάο.

Στο Χονγκ Κονγκ, που ενδέχεται να δεχτεί το σφοδρότερο πλήγμα, οι αρχές έθεσαν το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα Τ10, την υψηλότερη, κάτι που έχει συμβεί μόνο 16 φορές μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμένουν ότι οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τα 118 χιλιόμετρα την ώρα, με ριπές που μπορεί να ξεπερνούν και τα 220 χλμ./ώρα.

Ο τυφώνας Σάολα σαρώνει το Χονγκ Κονγκ 2023 Information Services Department via AP

Ο τυφώνας Σάολα σαρώνει το Χονγκ Κονγκ 2023 Daniel Ceng/AP Photo

Το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ κάλεσε τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις την Παρασκευή, να μείνουν μακριά από εκτεθειμένες και ανοιχτές πόρτες και παράθυρα και να βρουν ασφαλές καταφύγιο. “Μην βγαίνετε έξω, μην πλησιάζετε σε παράθυρα και εξωτερικές πόρτες. Φροντίστε να βρείτε καταφύγιο”, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η Σεντζέν, μητρόπολη της Κίνας (νότια) που γειτονεύει με το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα πως κλείνει γραφεία, εμπορικά καταστήματα και αγορές στην πόλη, ενόψει της έλευσης του τυφώνα Σάολα.

Ο τυφώνας Σάολα σαρώνει το Χονγκ Κονγκ 2023 Daniel Ceng/AP Photo

Η πόλη των 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων αποφάσισε να “κλείσουν τα γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα και οι αγορές από τις 16:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 11:00 ώρα Ελλάδας]” και τη “διακοπή της λειτουργίας των συγκοινωνιών από τις 19:00 [14:00]”, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, που προειδοποίησε πως ο “σούπερ τυφώνας” Σάολα ενδέχεται να φέρει “σφοδρή καταιγίδα” στη μεγαλούπολη.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφόρησης της πόλης, ενώ το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει βίντεο στο οποίο φαίνεται μία νεαρή γυναίκα να εκσφενδονίζεται από τον αέρα και να πέφτει με δύναμη στο οδόστρωμα.

Οι αρχές στη Σεντζέν είχαν ήδη από χθες, Πεμπτη ανακοινώσει πως τα σχολεία δεν θα λειτουργούσαν σήμερα.

Οι δρόμοι στο Χονγκ Κονγκ ήταν έρημοι σήμερα, εκτός από λιγοστούς κατοίκους που βγήκαν να κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Μια γυναίκα, η κυρία Λι, που συνοδευόταν από την εγγονή της, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε σωστά να αναβάλει την έναρξη της σχολικής χρονιάς. “Καλύτερα να περιμένουμε να τελειώσει όλο αυτό προτού να στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο”, τόνισε.

Ο τυφώνας Σάολα σαρώνει το Χονγκ Κονγκ 2023 Daniel Ceng/AP Photo

Ο τυφώνας Σάολα σαρώνει το Χονγκ Κονγκ 2023 Daniel Ceng/AP Photo

Στις βιτρίνες των καταστημάτων και στα παράθυρα των σπιτιών είχαν τοποθετηθεί ειδικές ταινίες, για να μην σπάσουν. Σακιά με άμμο έκλειναν τις εισόδους σε κτίρια γραφείων κοντά στο λιμάνι Βικτόρια, ώστε να μην διεισδύσει μέσα το νερό.

Περισσότερες από 300 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ενώ και το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας.

Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ λόγω του τυφώνα Σάολα 2023 Daniel Ceng/AP Photo

Ο Σάολα ενδέχεται να φθάσει στο έδαφος της νότιας Κίνας το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου [τοπικές ώρες], κατά μήκος των ακτών της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με την κινεζική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, όπου 780.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ζώνες υψηλού κινδύνου και ματαιώθηκαν όλα τα δρομολόγια των τρένων μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Περίπου 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στην επαρχία Φουτζιάν.

Η ταχύτητα του ανέμου ανερχόταν στα 205 χιλιόμετρα την ώρα όταν απείχε κάπου 230 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χονγκ Κονγκ, περί τις 08:00 [03:00 ώρα Ελλάδας].

Η νότια Κίνα πλήττεται συχνά από τυφώνες που σχηματίζονται στα θερμά νερά ανατολικά των Φιλιππίνων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και κινούνται προς δυσμάς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα