Σομαλία: Νεκρά 13 μέλη της Σεμπάμπ σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ

Σομαλία: Νεκρά 13 μέλη της Σεμπάμπ σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ
Μέλη της Σεμπάμπ AP Photo/Farah Abdi Warsameh

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως μέλη της οργάνωσης Σεμπάμ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα που έγινε κοντά στη Σεϊέρα, για να "υποστηριχθούν" δυνάμεις του στρατού της Σομαλίας που είχαν εμπλακεί σε μάχη μαζί τους.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Κυριακή (27/08) πως πιστεύει ότι 13 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα στη νότια Σομαλία που διεξήχθη στο πλαίσιο «αμυντικής» επιχείρησης κατόπιν αιτήματος της σομαλικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα και συμμαχικές δυνάμεις διεξάγουν εδώ κι έναν χρόνο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να διώξουν τη Σεμπάμπ («Νεολαία»), οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, από τομείς στο κεντρικό τμήμα της χώρας στο Κέρας της Αφρικής.

Από την πλευρά της, η οργάνωση συνεχίζει να διαπράττει επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Το αμερικανικό μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Αφρική (AFRICOM, «Διοίκηση Αφρικής») διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι το αεροπορικό πλήγμα έγινε κοντά στη Σεϊέρα, περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κισμάγιο.

Κατά την ανακοίνωση, εξαπολύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες προχθές Σάββατο (26/08) για να «υποστηριχθούν» δυνάμεις του στρατού που είχαν εμπλακεί σε μάχη με μέλη της Σεμπάμπ.

Η «αρχική εκτίμηση» της AFRICOM είναι πως «σκοτώθηκαν 13 μέλη της Σεμπάμπ» και «δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε κανένας άμαχος».

Την Παρασκευή (25/08), ο στρατός και συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την κοινότητα Ελ Μπουρ, προπύργιο της Σεμπάμπ στην κεντρική Σομαλία, εξέλιξη που οι αρχές χαρακτήρισαν σημαντική επιτυχία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων.

Αναλυτές θεωρούν πως η δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εξαλείψει την τζιχαντιστική οργάνωση δεν είναι ρεαλιστική.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα