Σουδάν: Ισχυρές εκρήξεις στο Χαρτούμ

Σουδάν: Ισχυρές εκρήξεις στο Χαρτούμ
Το Χαρτούμ στο Σουδάν AP Photo/Marwan Ali

Η ένταση αυξάνεται συνεχώς στο εμπόλεμο Σουδάν και ειδικά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ αφού οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίσουν να συγκρούονται.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν το πρωί της Τετάρτης 10/5 το Χαρτούμ κατά την 26η ημέρα του πολέμου για την εξουσία στο Σουδάν ανάμεσα σε στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εγκριθεί η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τους διαπραγματευτές των δύο στρατοπέδων.

“Ξυπνήσαμε από εκρήξεις και πυρά βαρέως πυροβολικού”, δήλωσε στο πρακτορείο AFP κάτοικος του Ομντουρμάν, προαστίου βορειοδυτικά του Χαρτούμ.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας μίλησαν για δύο τεράστιες εκρήξεις που ακούστηκαν μέσα στη νύχτα σε όλη την πόλη, η οποία έχει πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

Ο στρατός υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ Αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό απέστειλαν το Σάββατο διαπραγματευτές στην Σαουδική Αραβία για μόνον “τεχνικής φύσης” “προσυνομιλίες” για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής από τη Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, δεν έχει εκδοθεί κάποια ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος έφτασε την Κυριακή στη Τζέντα, τελικώς αποχώρησε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε στις δύο πλευρές να δεσμευτούν για να “εγγυηθούν τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας” μέσω δήλωσης αρχής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα