Σουδάν: Χιλιάδες πτώματα σε αποσύνθεση – Κίνδυνος για ξέσπασμα επιδημιών

Σουδάν: Χιλιάδες πτώματα σε αποσύνθεση – Κίνδυνος για ξέσπασμα επιδημιών
Καπνός που προερχεται από τις μάχες στο Σουδάν. AP

Στο Χαρτούμ έχει σημάνει κίνδυνος, καθώς χιλιάδες πτώματα από τις συνεχόμενες μαχες που γίνονται εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχουν ταφεί και βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ανησυχία για έκρηξη επιδημιών.

Εδώ και τέσσερις μήνες, ο τραγικός απολογισμός των μαχών μεταξύ τακτικού σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Σουδάν είναι χιλιάδες πτώματα σε αποσύνθεση, τα οποία προκαλούν ανησυχία για το ξέσπασμα επιδημιών, σύμφωνα με προειδοποιήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children.

“Χιλιάδες πτώματα αποσυντίθενται στους δρόμους του Χαρτούμ, ενώ τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη και αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος”, ανέφερε.

Σχεδόν 3.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στον τακτικό στρατό υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντελφατάχ αλ-Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, όπως μεταδίδει η ΜΚΟ Acled.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εξαιτίας των αναταραχών.

“Η αδυναμία τέλεσης αξιοπρεπούς κηδείας στους νεκρούς αυξάνει τα δεινά των οικογενειών του Χαρτούμ”, υποστηρίζει ο Μπασίτ Καμάλ Ελντίν Χαμίντ, διευθυντής του τμήματος για την Υγεία της οργάνωσης Save the Children.

Ο κίνδυνος για την εξάπλωση επιδημιών γίνεται όλο και μεγαλύτερος, καθώς είναι δύσκολο να μετακινηθούν τα πτώματα λόγω των μαχών, ενώ η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος δυσκολεύει την σωστή λειτουργία του συστήματος ψύξης στα νεκροτομεία του Χαρτούμ.

Από τα 89 νοσοκομεία της πρωτεύουσας, τα 71 είναι εκτός λειτουργίας, ενώ όσα λειτουργούν αποτελούν στόχους λεηλασιών και επιθέσεων.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 53 επιθέσεις κατά υγειονομικών δομών με 11 νεκρούς από την έναρξη του πολέμου στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΟΙ ΜΚΟ εδώ και αρκετό καιρό έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθως τα στάσιμα νερά της περιοχής, εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Ιουνίου, δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για επιδημίες, όπως ελονοσία, χολέρα και δάγγειο πυρετό.

Ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις χολέρας και ερυθράς σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι διαμάχες στο Χαρτούμ παρουσιαζουν κλιμάκωση, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αεροπορία βομβαρδίζει κατοικημένες ζώνες, στοχεύοντας βάσεις των δυνάεων των παραστρατιωτικών, οι οποίοι απαντούν με επιθέσεις drones.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα