Σούνακ κατά Μητσοτάκη: Προσπαθεί να κάνει “φιγούρα” για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Διαβάζεται σε 2'
Ο Ρίσι Σούνακ
Ο Ρίσι Σούνακ Associated Press

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Ρίσι Σούνακ, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τη διπλωματική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας κλιμακώνει ο Ρίσι Σούνακ, μετά την αιφνιδιαστική απόφασή του να ακυρώσει τελευταία στιγμή τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ρίσι Σούνακ θέλησε να υπερασπιστεί την ενέργειά του, αλλά και να ενισχύσει τις βρετανικές διαρροές που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αθετήσει μια άτυπη συμφωνία που είχε κάνει -πριν την άφιξή του στη Βρετανία- να μην τοποθετηθεί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάτι που έκανε μέσω συνέντευξής του στο BBC.

Σε ομιλία του στη Βουλή, ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει ο independent, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να κάνει “φιγούρα” για τα Μάρμαρα.

“Ήταν σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να γίνει επίδειξη δύναμης και να αναμοχλεύσει ζητήματα του παρελθόντος”, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.

Παίρνοντας τον λόγο, ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer -ο οποίος συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο- κατηγόρησε τον Σούνακ ότι προσπάθησε να “ταπεινώσει” τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για “μικροπολιτική”.

Ο Σούνακ, απαντώντας, είπε: “Φυσικά, είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητάμε θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας.

“Υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν […]. Μπορεί να του φαίνεται ξένο (σ.σ. του Κ. Μητσοτάκη), αλλά η άποψή μου είναι ότι, όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα