Νετανιάχου: Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, η Χαμάς είναι το νέο ISIS

Διαβάζεται σε 4'
Σούνακ και Νετανιάχου
Σούνακ και Νετανιάχου ΑΜΠΕ EPA/Simon Walker

Έκκληση προς τον Νετανιάχου να μην κλιμακωθεί περαιτέρω ο πόλεμος, έκανε ο Ρίσι Σούνακ, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Νεκρά ανώτερα στελέχη της Χαμάς. Εν αναμονή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι είναι σημαντικό η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς να μην κλιμακωθεί διευρυνόμενη προς την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

“Είναι σημαντικό ο πόλεμος αυτός να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση. Για τον λόγο αυτόν συζητώ με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ σε ολόκληρη την περιοχή”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο βρετανός πρωθυπουργός απάντησε έτσι στην δήλωση που είχε κάνει προηγουμένως στο πλευρό του ο ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του είπε “…θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας”. “Βρισκόμασταν στα πρόθυρα να διευρύνουμε αυτή την ειρήνη και η καταστροφή αυτής της κίνησης ήταν ένας από τους λόγους που αναλήφθηκε αυτή η δράση”, ισχυρίστηκε ακόμη ο Νετανιάχου. “Αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα”, πρόσθεσε. “Αυτό σημαίνει πως θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας”.

“Η Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί, είναι το νέο ISIS και πρέπει να τους πολεμήσουμε μαζί” πρόσθεσε ακόμη όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ του Ισραήλ.

“Κάθε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και πάρα πολλές ζωές έχουν χαθεί μετά τη φρικτή τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς”, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας πως “η Βρετανία στέκεται στο πλευρό του”, όπως αναφέρει το BBC.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να αποτελέσει “σημείο καμπής για τους ηγέτες της περιοχής και όλου του κόσμου ώστε να ενωθούν και να αποφύγουν την περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης”.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του “θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής”.

Σκοτώθηκαν ο αρχηγός των ΕΔ Ασφαλείας και η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς

Ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Η Τζαμίλα Χάντι, η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα μέλος του πολιτικού γραφείου της Xαμάς, σκοτώθηκε επίσης κατά την διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην Γάζα, όπως ανακοίνωσε η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση.

Η Τζαμίλα Σάντι εξελέγη το 2006 βουλευτής του Νομοθετικού Συμβουλίου, του κοινοβουλίου , το οποίο δεν λειτουργεί από τότε που η Χαμάς εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από την Λωρίδα της Γάζας το 2007. Το 2021, έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, που αποτελείται από 20 μέλη που προέρχονται από εσωτερικές ψηφοφορίες.

Η εκλογή της, μαζί με την συμμετοχή μίας ακόμη γυναίκας, της Φάτιμα Σουράμπ, στο πολιτικό γραφείο ex officio ως προέδρου της Επιτροπής των Γυναικών της Χαμάς είχε θεωρηθεί τότε από τους αναλυτές “θετικό μήνυμα” προς την διεθνή κοινότητα που δείχνει άνοιγμα μίας βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας προς τις γυναίκες.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν ότι από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σκοτώθηκε στην Γάζα ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του.

Νωρίς το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην Γάζα σκοτώθηκε ο αρχηγός των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης της Χαμάς και πολλά άλλα μέλη των ειδικών ένοπλων δυνάμεων της ισλαμικής οργάνωσης.

Συμφωνία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν εντωμεταξύ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τετάρτη να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας, όπως γνωστοποίησαν αργά το βράδυ Ουάσινγκτον και Κάιρο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάνω από 100 φορτηγά περιμένουν κοντά στο πέρασμα της Ράφα στην αιγυπτιακή πλευρά σήμερα, αν και δεν αναμένεται η βοήθεια να εισέλθει στον θύλακα νωρίτερα από αύριο, Παρασκευή, όπως επιβεβαίωσαν πηγές από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα