Σουδάν: Θετικός στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ο στρατός – Αγωνία για τους 15 εγκλωβισμένους

Σουδάν: Θετικός στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ο στρατός – Αγωνία για τους 15 εγκλωβισμένους
Εχθροπραξίες στο Σουδάν AP Photo/Marwan Ali

Την πρόταση του ΟΗΕ για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ενέκρινε ο στρατός του Σουδάν, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το δικαίωμα αντίδρασής του. Παραμένουν συγκεχυμένες οι πληροφορίες για περίπου 15 εγκλωβισμένα άτομα σε ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Σουδάν, καθώς μαίνονται για δεύτερο 24ωρο οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων εντός του στρατεύματος, πιστών σε αντίπαλους στρατηγούς.

Αχτίδα αισιοδοξίας ήρθε να δώσει η απόφαση του στρατού του Σουδάν να εγκρίνει την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα αρχής γενομένης από τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Επιβεβαίωσε ωστόσο, ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να αντιδράσει αν “η ανταρτική παραστρατιωτική οργάνωση διαπράξει οποιεσδήποτε βιαιότητες”.

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, που συνεκλήθη εκτάκτως, απέρριψε σθεναρά οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς, στρατιώτες και αμάχους, εντός και εκτός της χώρας, με τον τελευταίο απολογισμό της ένωσης των Γιατρών του Σουδάν να κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς στρατιώτες, καθώς και για 56 αμάχους νεκρούς και σχεδόν 600 τραυματίες.

Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά με αναφορές για σφοδρές μάχες τόσο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ όσο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σουδάν, την Ομντουρμάν.

Ανησυχία για τα 15 εγκλωβισμένα άτομα

Η ανησυχία ωστόσο, εντείνεται μετά τις αναφορές για 15 εγκλωβισμένα άτομα στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ.

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ News ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.

Ο κ. Σάββας είπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ALPHA, δημοσιογράφος του σταθμού ήρθε σε επικοινωνία με κάποιους Έλληνες στο Σουδάν, η οποία διεκόπη ξαφνικά κι έκτοτε δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Πληροφορίες, οι οποίες πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημα χείλη, αναφέρουν πως ενδέχεται να έχουν εγκλωβιστεί στην εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Μιλώντας στον Alpha, νωρίτερα, ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, έκανε λόγο για 15 εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη, τη στιγμή που οι σφαίρες έξω από το ναό έπεφταν “βροχή”.

«Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας.

«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Σημειώνεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην αφρικανική χώρα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119)».

“Καμία διαπραγμάτευση”

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε “άμεση παύση των εχθροπραξιών”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι μάχες “απειλούν την ασφάλεια και την ασφάλεια των Σουδανών αμάχων”.

Παρόμοιες εκκλήσεις ήρθαν από την Αφρικανική Ένωση, τη Βρετανία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα «με ανησυχία» και προέτρεψε για διάλογο.

Ωστόσο, οι δύο στρατηγοί εμφανίζονται αμετακίνητοι. Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ντάγκλο, γνωστός και ως Χεμέτι, είπε: “Ο εγκληματίας Μπουρχάν πρέπει να παραδοθεί”.

Ο στρατός ανακήρυξε τον Ντάγκλο “καταζητούμενο εγκληματία” και τους RSF “ανταρτική πολιτοφυλακή”, λέγοντας ότι “δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή συνομιλίες μέχρι τη διάλυση” της ομάδας.

Ο Μπουρχάν, στρατιώτης σταδιοδρομίας από το βόρειο Σουδάν, αναρριχήθηκε στην εξουσία με την υποστήριξη του φυλακισμένου πλέον ισλαμιστή στρατηγού Μπασίρ. Ισχυρίζεται ότι το πραξικόπημα ήταν “αναγκαίο” για να συμπεριληφθούν περισσότερες φατρίες στην πολιτική.

Σουδάν: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ σταματά προσωρινά τις επιχειρήσεις του

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν μετά τον θάνατο τριών υπαλλήλων του στις συγκρούσεις.

“Ενόσω θα επανεξετάζουμε την εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας, είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις στο Σουδάν“, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

“Το WFP είναι δεσμευμένο στο να παρέχει αρωγή στον σουδανικό λαό που αντιμετωπίζει άμεση επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την εργασία μας που σώζει ζωές αν η ασφάλεια και η ασφάλεια των ομάδων και εταίρων μας δεν είναι εξασφαλισμένη”.

Τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ. Το WFP δήλωσε στο Reuters πως οι υπάλληλοί του που σκοτώθηκαν ήταν και οι τρεις Σουδανοί.

Η Μακέιν είπε επίσης πως είναι δύσκολο για το προσωπικό του WFP να επιχειρήσει αφότου αεροσκάφος της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNHAS) υπέστη “σημαντικές ζημιές” στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε χθες.

Το επεισόδιο επηρέασε σοβαρά την ικανότητα του οργανισμού να μετακινεί ανθρωπιστικούς εργαζόμενους και να παρέχει βοήθεια στο Σουδάν, είπε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα