Σουηδία: Έκαψαν το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία – Για “έγκλημα μίσους” κάνει λόγο η Τουρκία

Σουηδία: Έκαψαν το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία – Για “έγκλημα μίσους” κάνει λόγο η Τουρκία
Caption/Twitter

Διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη με κάψιμο αντιγράφου του Κορανίου, προκάλεσαν έντονη καταδίκη από την Τουρκία. "Αποτρόπαιες οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις", τόνισε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (21/1) στη Στοκχόλμη, ο Σουηδός ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος “Stram Kurs” (Hard Line), Ράσμους Παλουντάν, έκαψε αντίγραφο του Κορανίου, έξω από την τουρκική πρεσβεία, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Παλουντάν έκαψε αντίγραφο του Κορανίου υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και πίσω από μεταλλικά διαχωριστικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή πυροδότησε απότομα την ένταση με την Τουρκία, την ώρα που η σκανδιναβική χώρα επιχειρεί να κερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

“Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να υπάρχει εδώ (σ.σ. στη Σουηδία) ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να πάει να ζήσει αλλού”, δήλωσε σε ομιλία του, που διήρκησε σχεδόν μια ώρα, ο Παλουντάν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν διαδηλώσεις όπου έχει κάψει αντίγραφο του Κορανίου.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τόμπιας Μπίλστρομ, καταδίκασε την ενέργεια του Παλουντάν, τονίζοντας ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι αποτρόπαιες. “Η Σουηδία έχει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράστηκαν”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι η σουηδική αστυνομία έκρινε χτες, Παρασκευή (20/1), όταν και ανακοίνωσε την επικείμενη δημόσια διαμαρτυρία του ο ακροδεξιός, ότι το σουηδικό Σύνταγμα και οι ελευθερία στη διαδήλωση και στην έκφραση, δεν δικαιολογούν την απαγόρευση της διαμαρτυρίας στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Τουρκία: “Χυδαία ισλαμοφοβική επίθεση”

“Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χυδαία επίθεση στο ιερό μας βιβλίο.. Είναι εντελώς απαράδεκτο να επιτρέπεται αυτή η αντιισλαμική πράξη, που στοχεύει μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης”, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό υπουργείο προέτρεψε τη Σουηδία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών και κάλεσε όλες τις χώρες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της ισλαμοφοβίας ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσγλου αποκάλεσε τον ακροδεξιό “τρελό που προσβάλει το Ισλάμ και το ιερό βιβλίο, το Κοράνι”, και μίλησε για “ρατσιστική πράξη και έγκλημα μίσους”.

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Ερντογάν, αντέδρασε στο κάψιμο του Κορανίου, κάνοντας λόγο για “προδοτικές προκλήσεις εγχώριας και ξένης προέλευσης” και για “μια άθλια συνωμοσία και σκληρή ενέργεια κατά του Κορανίου που προκάλεσε την οργή στον τουρκο-ισλαμικό κόσμο και το τέλος της υπομονής μας”.

“Η άδεια της σουηδικής διοίκησης σε έναν εκφυλισμένο Δανό πολιτικό να κάψει το Κοράνι μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη δεν είναι μόνο σκάνδαλο, αλλά και σαφής επίδειξη και ενσάρκωση βαρβαρότητας και βανδαλισμού” πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ξεχωριστή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη υπέρ των Κούρδων και κατά του αιτήματος της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ομάδα φιλότουρκων διαδηλωτών πραγματοποίησε επίσης συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία. Και οι τρεις κινητοποιήσεις είχαν λάβει άδεια από την αστυνομία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα