Τουρκία: Εκβιάζει το ΝΑΤΟ μέσω Σουηδίας – Ποια είναι τα αιτήματά της

Τουρκία: Εκβιάζει το ΝΑΤΟ μέσω Σουηδίας – Ποια είναι τα αιτήματά της
Τομπίας Μπίλστρεμ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP Photo/Ali Unal

Τη δυσαρέσκειά της μετά την απόρριψη της έκδοσης του τούρκου δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές εξέφρασε η Άγκυρα στη Στοκχόλμη, δια στόματος Τσαβούσογλου. Ζητά παραπάνω βήματα για να επιτευχθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει κινήσεις για να εκδώσει πρόσωπα, για τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι συνδέονται με την τρομοκρατία ή για να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τους, την ώρα που η Σουηδία εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στο σουηδό ομόλογό του Τομπίας Μπίλστρεμ, ο οποίος υποστήριξε πως η Στοκχόλμη έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα στοιχεία της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Έχουμε ξεκινήσει βήματα σε κάθε παράγραφο και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε. Αυξήσαμε τη νομική συνεργασία μας με την Τουρκία αναφορικά με ύποπτους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μπίλστρεμ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία εκτιμά τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα η Σουηδία. «Εντούτοις δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και με το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Σουηδία είναι ανάγκη να κάνει «τόσο πολλά περισσότερα».

«Αν η Σουηδία θέλει να γίνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δούμε συγκεκριμένη συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε θετική ατμόσφαιρα, όμως η άρνηση να εκδοθεί ο Κενές έχει δηλητηριάσει αυτή την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μπίλστρεμ τόνισε πως η σουηδική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

«Δεν θα πρέπει να δούμε μόνο ατομικές περιπτώσεις, θα πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα», δήλωσε ο Μπίλστρεμ αναφερόμενος στους αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στη Σουηδία.

Δικαστικό “όχι” στην απέλαση του τούρκου δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας να απελαθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Μπουλέντ Κενές, κάτι που έχει θέσει ως όρο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν «πολλά εμπόδια» στην απέλαση του δημοσιογράφου, πρώην διευθυντή σύνταξης της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Zaman, επικαλούμενο την πολιτική φύση των κατηγοριών που τον βαραίνουν στην Τουρκία και το καθεστώς του πρόσφυγα που του έχει δοθεί στη Σουηδία, όπου ζει αυτοεξόριστος.

Ερωτηθείς από το AFP, ο Κενές δήλωσε «χαρούμενος» για την απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου, ενώ κατηγόρησε «το καθεστώς Ερντογάν» ότι «κατασκεύασε τις κατηγορίες» εναντίον του. «Είμαι δημοσιογράφος, όχι τρομοκράτης», υπογράμμισε ο ίδιος, δηλώνοντας «βέβαιος ότι το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους για να κάνει τη ζωή μου όσο το δυνατόν πιο δύσκολη».

Η Άγκυρα κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Απέλασε κούρδο, μέλος του PKK

Μέλος του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που είχε καταδικαστεί στην Τουρκία, απελάθηκε από τη Σουηδία και επέστρεψε στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής (2/12) στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μαχμούτ Τατ είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 6,5 ετών ως μέλος του PKK, μιας οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Αφού συνελήφθη από τη σουηδική αστυνομία και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης στη Μέλνταλ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία με αεροπλάνο”, μετέδωσε το πρακτορείο.

Από τότε και έπειτα, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το που και υπό τι συνθήκες κρατείται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα