Στέιτ Ντιπάρτμεντ για EastMed: Παραμένουμε δεσμευμένοι στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για EastMed: Παραμένουμε δεσμευμένοι στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1
Στέιτ Ντιπάρτμεντ istock

Διευκρινίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το non paper για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το non paper, το οποίο φέρεται να διατύπωνε στα εμπλεκόμενα μέρη τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ σχετικά με την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1 και ότι θεωρούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δίνει έμφαση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα προετοιμάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε της τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Οι HΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα