Στη δίνη εμφυλίου η Αίγυπτος. Εκατόμβη νεκρών από τα πυρά του στρατού

default image

Τουλάχιστον 500 νεκροί και 9000 τραυματίες, σύμφωνα με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους, στην προαναγγελθείσα εδώ και ημέρες επιχείρηση εκκαθάρισης των δύο καταυλισμών των οπαδών του Μόρσι.(Pics+Vid).

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πέντε αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στο Κάιρο σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA επικαλούμενο έναν αξιωματούχο.

Εντούτοις, λιγότερο από τρεις ώρες αφού έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε 43 πτώματα –όλα ανδρών, πολλά από τα οποία έφεραν τραύματα από σφαίρες– στο αυτοσχέδιο νεκροτομείο που δημιουργήθηκε σε μιά από τις δύο συγκεντρώσεις των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο, σ’ αυτή της πλατείας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια.

Στο μεταξύ, το τέμενος Αλ-Άζχαρ του Καΐρου, η κορυφαία σουνιτική αρχή στον κόσμο, αποστασιοποιήθηκε σήμερα από την αστυνομική επιχείρηση εναντίον των οπαδών του Μόρσι, παρόλο που είχε υποστηρίξει την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου.

“Το αλ-Άζχαρ θέλει να πει στους Αιγύπτιους ότι δεν είχε γνώση των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις παρά μόνο μέσω του Τύπου”, διαβεβαίωσε μιλώντας σε δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους, ο Άχμεντ αλ-Τάγεμπ.

Συγκρούσεις και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου

Την ίδια ώρα, όμως, οπαδοί του προέδρου Μόρσι πραγματοποιούν πορείες σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις όπως την Αλεξάνδρεια, το Ασουάν και την Μπένι Σουέφ. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις με τις δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που πυρπόλησαν εκκλησία στη Μίνια. Eνταση υπάρχει και στην Ασιούτ όπου 3.000 υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούονται με τους αστυνομικούς. Είχε προηγηθεί κάλεσμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προς “τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσει η σφαγή”.

Υπενθυμίζεται ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει απειλήσει με αιματοκύλισμα σε περίπτωση που ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης των οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν το βελούδινο πραξικόπημα κατά του Μόρσι στις 3 Ιουλίου έχουν χάσει τη ζωή τους 250 άτομα.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τρεις κοπτικές εκκλησίες

Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν τρεις κοπτικές εκκλησίες στην κεντρική Αίγυπτο, έπειτα από την επιχείρηση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας για την διάλυση των συγκεντρώσεων στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δύο χριστιανικές εκκλησίες δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές στην επαρχία της Μίνια.

Το κίνημα της κοπτικής νεολαίας Youth Maspero Union επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις επιθέσεις εναντίον των δύο εκκλησιών, κατηγορώντας του Αδελφούς Μουσουλμάνους για “πόλεμο αντιποίνων κατά των κοπτών”.

Στην περιοχή της Μίνια, όπου κατοικεί πολυπληθής κοπτική κοινότητα, συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές, που απέκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν λάστιχα αυτοκινήτων.
Στην πόλη Σοχάγκ, που βρίσκεται νοτιότερα, ισλαμιστές διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Η ηγεσία της Κοπτικής Εκκλησίας υποστήριξε την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος ΙΙ εμφανίσθηκε μαζί με τον μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ Αζχαρ στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα