Στη Γάζα οι αναμνήσεις των παιδιών είναι φωτιά και φόβος

Στη Γάζα οι αναμνήσεις των παιδιών είναι φωτιά και φόβος
Στη Γάζα οι αναμνήσεις των παιδιών είναι φωτιά και φόβος actionaid

"Θυμάμαι τους πυροβολισμούς, τις βόμβες, τους ανθρώπους να τρέχουν για να κρυφτούν". Οι μαρτυρίες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας συγκλονίζουν

Η Yasmeen έχει ζήσει όλη τη ζωή της στην Al Mughraga, στη Γάζα. Σήμερα στα 12 χρόνια της, αν την ρωτήσεις για τις παιδικές της αναμνήσεις, θα σου πει για τον πόλεμο. Θυμάται έντονα την επίθεση του 2014, αυτή που ο κόσμος γνώρισε ως «Προστατευτική Αιχμή» (Protective Edge). Δύο λέξεις και εκατοντάδες εικόνες για όσους διάβαζαν για την τότε ισραηλινή επίθεση. Σκοτάδι, φωτιά και εκρήξεις, για την εννιάχρονη τότε Yasmeen, που όπως όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, έτρεχε κάθε βράδυ να κρυφτεί στο κοντινότερο σχολείο.

«Θυμάμαι τους πυροβολισμούς, τις βόμβες, τους ανθρώπους να τρέχουν για να κρυφτούν. Ο φόβος μου ήταν μεγαλύτερος όταν ήταν σκοτάδι και δεν μπορούσα να δω τι γινόταν έξω». Ένα σκοτάδι στο οποίο οι κάτοικοι της Γάζας έχουν συνηθίσει να ζουν καθώς η διακοπή της ηλεκτροδότησης είναι μόνιμη πρακτική των Ισραηλινών. Ένα από αυτά τα βράδια που το ρεύμα είχε κοπεί για ακόμα μία φορά το σπίτι της Yasmeen, κάηκε ολοσχερώς. Η μητέρα της, Κhadra, άναψε ένα κερί για να φωτίσει το δωμάτιο, το κερί έπεσε και η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο το σπίτι.

Η Yasmeen έχει ζήσει όλη τη ζωή της στην Al Mughraga, στη Γάζα actionaid

Η 15χρονη σήμερα Wafaa, όταν ακούει αεροπλάνα να περνούν, νιώθει να μουδιάζει από τον φόβο της. Τα έχει συνδέσει με τον πόλεμο και τις επιθέσεις. «Την περίοδο των επιθέσεων, το μόνο που ακούς απέξω είναι σφαίρες και βόμβες. Βλέπεις τις εκρήξεις και μένεις μέσα στο σπίτι γιατί δεν ξέρεις που αλλού να πας να κρυφτείς. Εγώ φοβόμουν και προσπαθούσα να είμαι πολύ κοντά με τα αδέρφια μου και τους δικούς μου. Σήμερα τα όσα συμβαίνουν εδώ, προσπαθώ να τα απεικονίσω στις ζωγραφιές μου. Θέλω να γίνω επαγγελματίας ζωγράφος και συχνά ζωγραφίζω τον πόνο που βλέπω γύρω μου.

Είναι δύο από τις ιστορίες καθημερινής τρέλας που συμβαίνουν σε αυτή τη λωρίδα γης που την περασμένη εβδομάδα τράβηξε τη προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας με 62 Παλαιστίνιους να δολοφονούνται εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό και περισσότερους από 2.768 να έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Η 15χρονη Wafaa actionaid

Από τις 30 Μαρτίου που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής», 113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 13.000 τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό, κοντά στον λεγόμενο «φράκτη ασφαλείας» που διαχωρίζει τη λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Η ActionAid δραστηριοποιείται στην περιοχή εστιάζοντας στην ενδυνάμωση των Παλαιστίνιων κυρίως γυναικών και νέων. Η οργάνωση καταδικάζει τη βία του Ισραηλινού στρατού και κάνει έκτακτη έκκληση για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα