Στο Ισραήλ ο Τραμπ. Φόβοι για τρομοκρατικό λίγο πριν την άφιξή του

Λίγη ώρα πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου, ένα σοβαρό ατύχημα στην ισραηλινή πρωτεύουσα προκάλεσε φόβους για τρομοκρατική επίθεση. Τι προσδοκά η αμερικανική διοίκηση από τις επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
- 22 Μαΐου 2017 12:46
Αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και τραυμάτισε πέντε πεζούς στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, σε ένα περιστατικό που αρχικά κίνησε τις υποψίες για τρομοκρατικό χτύπημα. Το συμβάν έλαβε χώρα λίγη μόνο ώρα πριν την άφιξη στη χώρα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παρά το γεγονός όμως πως κινητοποιήθηκαν οι αρχές, ενώ συνελήφθη και ο δράστης που φέρεται να είναι αραβικής καταγωγής, η αστυνομία δήλωσε πως δεν πρόκειται τελικά παρά για ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ένα ατύχημα, που όπως φαίνεται οφείλεται στην αυξημένη κίνηση στην πόλη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφτασε στο μεταξύ στο Ισραήλ, όπου και ελπίζει να φέρει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς πιο κοντά, επιτυγχάνοντας ειρηνευτική συμφωνία, έπειτα από τρία χρόνια από τότε που οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Ο Αμερικανός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.
Την Τρίτη θα παραστεί για σύντομο διάστημα στη Δυτική Όχθη για να συναντήσει τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αργότερα θα μιλήσει στην Ιερουσαλήμ προτού κατευθυνθεί στη Ρώμη και μετά στις Βρυξέλλες.
Οι παραχωρήσεις που έχει απαιτήσει ο Τραμπ από το Ισραήλ, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για μια προσέγγιση με την Παλαιστίνη, περιλαμβάνουν την οικοδόμηση δύο βιομηχανικών ζωνών στη Τζαλάμε στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και την Ταρκουμίγιε στα νότια, ενώ διατηρούν τη συνοριακή δίοδο της Γέφυρας Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, ανοικτή επί 24ωρης βάσης.
AP Photo/Evan Vucci