Στο 'στόχαστρο' το Πεντάγωνο μετά τη σύλληψη Αμερικανού μαχητή του ISIS

FILE - In this June 27, 2006 file photo, reviewed by a U.S. Department of Defense official, U.S. military guards walk within Camp Delta military-run prison, at the Guantanamo Bay U.S. Naval Base, Cuba. Attorney General Jeff Sessions is visiting Guantanamo Bay on Friday in a show of support for the prison he has called a "perfectly acceptable" place to detain new terrorism suspects, as opposed to holding them in the U.S. and having his own Justice Department try them in civilian courts. (AP Photo/Brennan Linsley, File)
FILE - In this June 27, 2006 file photo, reviewed by a U.S. Department of Defense official, U.S. military guards walk within Camp Delta military-run prison, at the Guantanamo Bay U.S. Naval Base, Cuba. Attorney General Jeff Sessions is visiting Guantanamo Bay on Friday in a show of support for the prison he has called a "perfectly acceptable" place to detain new terrorism suspects, as opposed to holding them in the U.S. and having his own Justice Department try them in civilian courts. (AP Photo/Brennan Linsley, File) AP

Να μην χαρακτηριστεί ο συλληφθείς "εχθρικός μαχητής", ζητάει από το Πεντάγωνο η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες

Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) ζήτησε την Παρασκευή από τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τη σύλληψη ενός Αμερικανού που πολεμούσε στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, ενώ εξέφρασε επίσης την επιθυμία να δικαστεί σε πολιτικό δικαστήριο.

Σε μια επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις ο εκτελεστικός διευθυντής της ACLU Άντονι Ρομέρο ζήτησε ο Αμερικανός αυτός, που φέρεται να κρατείται στο Ιράκ, να μην χαρακτηριστεί «εχθρικός μαχητής».

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε δημιουργήσει αυτό το καθεστώς μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να μπορεί να δικάζει και να φυλακίζει κατηγορούμενους για τρομοκρατία που συλλαμβάνονται στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν να χαίρουν της προστασίας της αμερικανικής νομοθεσίας.

«Αν οι πληροφορίες για τον Αμερικανό αυτό πολίτη ισχύουν, τότε η κράτησή του σε μια στρατιωτική βάση είναι παράνομη βάσει νόμου και πρέπει να γίνουν σεβαστά τα συνταγματικά του δικαιώματα», επεσήμανε ο Ρομέρο.

«Αν η κυβέρνηση διαθέτει νόμιμους λόγους να πιστεύει ότι ο πολίτης αυτός πολέμησε στο πλευρό του ΙΚ, θα πρέπει να τον παραδώσει στο αμερικανικό ομοσπονδιακό σύστημα για να του απαγγελθούν κατηγορίες», τόνισε.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι οι ΗΠΑ κρατούν έναν πολίτη τους που πολεμούσε στο πλευρό του ΙΚ και ο οποίος παραδόθηκε στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που στηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξήγησε ότι η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού έχει κληθεί να συναντήσει τον κρατούμενο. «Εν αναμονή, παραμένει υπό την επίβλεψη του υπουργείου Άμυνας», πρόσθεσε.

Η υπόθεση θα επιτρέψει να γίνει γνωστή η θέση της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τα δικαιώματα των κατηγορούμενων για τρομοκρατία.

Αν και προς το παρόν δεν έχει υιοθετηθεί επισήμως καμία πολιτική, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου φαίνεται να προτίθεται να στέλνει τους νέους υπόπτους στη φυλακή του Γκουαντάναμο, την οποία ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα ήθελε να κλείσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρομέρο, δεν υπάρχει νομική βάση για την αποστολή του Αμερικανού στο Γκουαντάναμο όπου στο παρελθόν έχουν κρατηθεί μη Αμερικανοί που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της μάχης των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα.

(Φωτό: AP Photo/Brennan Linsley, File)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τρομοκρατία, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network